НОВИНИ


"Рожен": Още няма заплаха от прихванатия астероид

9 7403 07.07.2013
"Рожен": Още няма заплаха от прихванатия астероид

Българските учени от обсерватория "Звездно Общество А79" са прихванали небесното тяло 2013 NK4 веднага след американските си колеги. На базата на тази информация НАСА обяви астероида като "застрашаващ Земята".От обсерваторията в Рожен засега отхвърлят страховете за опасен за астероид и в момента не наблюдават тялото.



От обсерваторията в Рожен засега отхвърлят страховете за опасен за Земята астероид и в момента не наблюдават тялото, засечено от НАСА.

"За момента астероидът не се смята за опасен и не представлява интерес за нас", обяснява шефът на астрономическия комплекс в Родопите Никола Петров. Ученият обясни, че винаги има астероиди, особено когато са новооткрити, които са потенциално опасни, но са необходими 2-3 месеца, за да се изчислят орбитата и движението им.

"От гледна точка на науката всички астероиди са потенциално опасни, защото се движат със скорост 10 пъти по-голяма от куршум на автомат "Калашников"", обясни още Петров. Така наречените "хазартни астероиди", които обикалят около Земята и са заплаха, са 1390 на брой. "Те са потенциално опасни за сблъсък със земната повърхност", обобщи ученият.

   
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама