АКТУАЛНО


В парламента пишат закон за защита от банките

21 6867 12.07.2013
В парламента пишат закон за защита от банките
Булфото

Закон за защита от банки готвят депутати. Червената народна представителка Дора Янкова ще стартира обществен дебат другата седмица за нови правила по регулацията на отношенията потребители - банки.



Целта е да се намери общо решение при казуси като ипотека на единствено жилище, когато потребителят изведнъж се е оказал безработен. Янкова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, даде пример със законодателството в Испания.

Там при единствено жилище с ипотека на майка с дете до 2 г. може да се прибегне до ново разсрочване на задължението по погасяването на дълга. Подобна антикризисна мярка се предлага и ако ползвателят на ипотека изведнъж се окаже безработен, уточни още Янкова. А колегите й допълниха, че ще дискутират срокове за разсрочване на рамките на 3, 6 или 9 месеца.

"Ще предложа темата първо на вниманието на колегите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, но заедно с това ще инициирам публична дискусия с участието на Асоциацията на банките, Комисията за защита на потребителите, представителите на НСОРБ и граждански формации", каза за "Стандарт" соцдепутатката. По думите й се налага нова регулация в сектора потребители - публични финанси - банки. "Хората не са виновни за кризата, но в почти същото положение изпадат и общините", коментира още Янкова.

Тезата за нови правила между потребителите и банките бе повдигната и от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев преди дни. А колегата му от ДПС Хамид Хамид допусна и създаването на изцяло нов закон, който да създаде регулацията подобно на закона за гарантираните вземания на работниците при несъстоятелност на работодателя. "Абсурдно е промените в законодателството да стават за сметка на стабилността на банките, защото там имаме и вложители, и кредитополучатели, но целта е да стигнем до работещи норми", каза Янкова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама