НОВИНИ


Р. Плевнелиев възмутен от прокуратурата за „онова” тефтерче

65 5438 20.07.2013
Р. Плевнелиев възмутен от прокуратурата за „онова” тефтерче
Росен Плевнелиев Булфото

Президентът Росен Плевнелиев се възмути от прокуратурата, която чела тефтерчето на Филип Златанов, както Цветан Цветанов СРС-тата от скандала с лекарите в Горна Оряховица.


Плевнелиев подчерта, че ще коментира само факти и доказателства от компетентните институции, а не някакви публични тълкования. Така той не обясни защо името и тези на негови служители фигурират във въпросното тефтерче, което вече ”взе” главата на Искра Фидосова.

Държавният глава присъства на заключителните чествания на 100-годишнината от Балканските войни и 135 години от създаването на българската армия във Военна академия "Георги. С. Раковски" в столицата.

Плевнелиев заяви също, че атаките срещу него нямало да спрат и очаквал нови. Знаел и кой стои зад тези атаки, това знаел и целият народ. Той обаче не назова душманите си.

Вместо това обясни, че не знаел коя е офшорката, тръгнала да купава пенсионен фонд „Доверие”, но пък допускал, че зад нея може да стоят пари на руската мафия. Плевнелиев не уточни дали тази информация му е дадена от разузнаването, ДАНС или я притежава от друг източник. Не било нормално в такъв момент да замесват името му в офшорни интриги, защото само се измествал фокуса от важни за страната проблеми. По този начин за пореден път не отговори дали е насочвал пари в офшорка преди да стане министер в кабинета „Борисов”.

Две са целите, които Плевнелиев вижда заложени в атаките срещу него. Първата е той да бъде делегитимиран и неговата репутация да бъде принизена. Държаният глава обаче се закани, че независимо какъв щял да бъде рейтингът му и кой ще го мери, той щял да назовава нещата с истинските им имена и нямало да стане зависим или послушен. Втората цел обаче го безпокояла истински, защото била насочена към отклоняване вниманието на обществото от важните процеси в страната.

Попитан за избора на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС, Плевнелиев лаконично отговори, че била важна процедурата, по която е станал изборът. Не скри обаче разочарованието си, че неправителствени организации и граждани не са имали възможност да задават въпроси на кандидатите. Притеснявал го също фактът, мче другият кандидат – Недялко Недялков станал заместник на Писанчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама