БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Животновъдите получават над 40 млн. през декември

0 6885 24.07.2013
Животновъдите получават над 40 млн. през декември
Булфото

Над 55 млн. лева са гарантираните средства за специфично подпомагане на земеделските производители през 2013 г. От тях 40 740 935 лв. са отделени за млечни крави, овце и кози-майки и ще бъдат платени през месец декември 2013 г.



Разпределението на средствата за специфично подпомагане беше гласувано на 27 юни 2013 г. в Брюксел от представители на държавите членки на ЕС на заседание на Управителния комитет по директни плащания. Точно в регламента, одобрен на това заседание, са включени и 55-те милиона лева за специфично подпомагане на земеделските ни производители, пише „Български фермер”. Сумата от 55 милиона лева е максимумът, който страната ни може да получи към настоящия момент, заради тавана от 3,5% от пакета за директни плащания, уточняват от Министерството на земеделието и храните.

Подпомагането за 2014 г. ще е със същите параметри както за 2013 г., като нова нотификация не се изисква, тъй като получената за 2012 г. е валидна и за следващите години, при положение че процентът на подпомагането се запазва на 3,5% от директните плащания.

От МЗХ обясняват, че ще настояват пред Европейската комисия и в Съвета на министрите по земеделие на ЕС по-високият процент за обвързана подкрепа да може да се прилага в страната ни още от 2014 г. и по този начин да се увеличи подпомагането на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци.

На заседанието на Съвета на министрите в Люксембург на 24-25 юни 2013 г. България договори 13 процента от средствата за директни плащания да бъдат обвързани с производството на определени земеделски продукти и така в периода 2015-2020 г. ще бъде предоставено в пъти по-голямо финансиране за секторите животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама