АКТУАЛНО


ЕК: Назначението на Писанчев не се различава от това на Пеевски

9 6784 26.07.2013
ЕК: Назначението на Писанчев не се различава от това на Пеевски

Процедурата по назначението на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС не се различава по нищо от начина, по който Делян Пеевски оглави най-голямата силова структура в България.



Това е една от констатациите на Европейската комисия, докладвани устно пред страните-членки от Евросъюза на 18 юли, пише сайтът „Съдебни репортажи”, позовавайки се на свои източници. Освен че страната ни не си е взела поука от несполучливото назначение на Пеевски, заради което избухнаха протестите срещу кабинета „Орешарски”, от ЕК отбелязват липсата на ясни мотиви за преминаването на ГДБОП в ДАНС и определят подобна структурна промяна като противоречива.
 

Комисията е докладвала също, че работата на новия главен прокурор Сотир Цацаров ще се оценява по резултатите от шумните дела и най-вече през разследването за незаконното подслушване в СДОТО. Скандалът избухна след сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев до прокуратурата, според който служителите на специализираната дирекция в МВР нерегламентирано са подслушвали политически противници на ГЕРБ, журналисти и банкери. След прокурорска проверка бе образувано досъдебно производство срещу няколко директора на СДОТО и шеф на отдел за престъпление по служба, а по-късно обвинения за допустителство бяха повдигнати и на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Междувременно въпросът с подслушването бе разгледан от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент (ЕП).
 

От ЕК са отбелязали също липсата на резултати в сферата на борбата с корупцията и организираната престъпност, а по отношение на корупцията по високите етажи на властта от комисията са констатирали, че разследванията са малко и още по-малко от тях влизат в съд. Според източници на „Съдебни репортажи” в сравнение с устно докладваното за България, констатациите за Румъния са били далеч по-позитивни. Критики към страната ни са отправили Франция, Германия, Австрия, Холандия и Финландия.
 

Наскоро посланиците на Германия и Франция в България – Матиас Хьопфнер и Филип Отие излязоха с обща позиция, в която се казва, че олигархичният модел на управление е несъвместим с европейските ценности. Двамата дипломати съобщават, че Германия и Франция, „както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите”. Властите реагираха остро срещу изказването на дипломатите, а протестиращите възприеха позицията на Хьопфнер и Отие като подкрепа към исканията им.
 

Непосредствено след устното докладване за постигнатото от страната ни от Европейската комисия отказаха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от експертите от страните-членки. Говорителят на Комисията Марк Грей отново припомни, че това е рутинна процедура, която комисията предприема на всеки шест месеца. “Това е не мини-доклад или междинен доклад. Процедурата не включваше разпространяване на някакви документи, и направената от Комисията устна презентация не съдържаше никакви политически оценки или препоръки. За България комисията представи на страните-членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно – за нейната независимост и отчетност. Представихме сведения и за борбата с организираната престъпност и корупцията, като отново искам да подчертая, че не сме коментирали политическата ситуация в България,” уточни говорителят на ЕК.
 

Преди дни при посещението си в България еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството и заместник-председател на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви, че ЕК няма да спре мониторинга над страната ни. „Ще се отървете от механизма за сътрудничество и проверка, когато нещата в страната се наредят”, заяви Вивиан Рединг, цитирана от „Дневник”.
 

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството и заместник-председател на Европейската комисия заяви, че натискът чрез механизма, който следи за реформите в правосъдието и вътрешния ред, ще продължи, докато в България има честни институции и реформирана съдебна система. И допълни, че механизмът е инструмент за промяна, за помощ и съдействие, като България трябва също да свърши своята част от работата.
 

Официалният доклад на комисията се очаква в края на годината. Макар да няма официална връзка между констатациите по Механизма за сътрудничество и оценка и решението за присъединяване на страната ни към Шенген, негласно страните членки обвързват двата въпроса.

Галина Гиргинова 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама