СВЯТ


Ердоган ще съди "Таймс"

2 5597 27.07.2013
Ердоган ще съди "Таймс"

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще предприеме международни юридически действия срещу британския вестник „Таймс”, който публикува отворено писмо до него от 30 световно известни интелектуалци и хора на изкуството, заклеймяващи несъразмерното полицейско насилие и бруталните действия на властите по време на масовите протести в Турция, информира телевизионният канал Ен Ти Ви



„Това, което направи „Таймс”, е 100% безочливо и непристойно. Британският вестник със собствените си пари дава под наем своя страница за подобна дръзка и небалансирана публикация.”, посочва турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от телевизионния канал Ен Ти Ви. Световноизвестни личности публикуваха на 24 юли на цяла вестникарска страница в „Таймс” открито писмо до премиера на Турция, в което изразяват остра критика срещу бруталните действия на властите и полицейското насилие в страната по време на масовите протести в подкрепа на каузата за парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул.

В писмото, подписано от 30 световноизвестни интелектуалци и хора на изкуството, се обръща внимание, че Турция е член на Съвета на Европа и е страна по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Обръща се специално внимание, че заповедите на Ердоган, довели до смъртта на петима невинни младежи, могат да послужат като достатъчно основание за завеждане на съдебно дело в Страсбург. В подписано и от световно известния турски пианист Фазъл Сай откритото писмо се обяснява, че целта му е решително да възрази срещу насилието, станало причина за смъртта на петима души, загубата на зрение на 11 души в резултат на използвания от полицията срещу тях сълзотворен газ и раняването на повече от 8 000 души.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама