НОВИНИ


Скъпарските хотели - отново най-желани от абитуриентите

6 6678 16.05.2008
Скъпарските хотели - отново най-желани от абитуриентите

Софийските абитуриенти от елитните гимназии и тази година залагат на Шератон, Радисън и Кемпински. „Колегите” им от Варна пък вече са окупирали Златни пясъци и Албена.


Кувертите за абитуриентските балове в 4 и 5-звездните хотели в София отново удариха 160 лв. Това обаче в никакъв слуай не е пречка за учениците, които искат да направят вечерта си незабравима. Шератон, Радисън, Кемпински и Военният клуб са сред най-предпочитаните терени за абитуриентското развихряне на софиянци. Варненци пък отдавна са окупирали елитните хотели в курортните комплекси Златни пясъци, Албена, и Св. Св. Константин и Елена. Цените на кувертите в скъпарските ресторанти на хотелите варират между 120 и 160 лв., като разликата е единствено в това, дали абитуриентите ще предпочетат вариатетна шоу програма или ще минат само с обикновен DJ. Като цяло в офертите на всички лъскави хотели менюто е едно и също – 50 гр. твърд алкохол, половин бутилка вино, салата, предястие - в някои случаи рибен пастет или рулца от раци. Основното ястие е в зависимост от предпочитанията на всеки – свинска или пилешка пържола или вегитариански специалитет за тези, които не ядат месо. Отделно в пакета, предлаган от хотелите, се включва и DVD-филм от абитуриентската вечер. Тези, които предпочитат могат да си наемат оператор, който да заснеме само техния клас. Кувертите се оскъпяват допълнително и от това, че учениците поемат разноските на класните си ръководители. Останалите учители пък си плащат, но на половин цена. Социалнослабите абитуриенти също ползват тези превилегии. Друг вариант, който излиза малко по-евтин е наемането на зала за празнуване, като например Военния клуб, където учениците отделно са наели специална кетъринг-фирма.

abuturenti.jpg

Въпреки пълната организация на празника, която предлагат хотелите, учениците са категорични, че ще си вкрат допълнително количество алкохол – в джобове, в чанти или пък ще се „подготвят” предварително в хотелската стая. Отдавна са известни практиките за „наздраве” под масата с домашната дядова ракия, или пък с марково уиски, за което в ресторанта на хотела трябва да се кихне около 20 лв. за 50 гр. В петзвездните хотели алкохолът, който се предлага е доста разнообразен, като преобладават  Пещерска ракия и водките „Флирт” или „Мери джейн”. Виното пък обикновено е „София мерло”, което по магазините се продава за около 4-5 лв. 700-милилитровата бутилка. По всичко личи, че надценките, които хотелите слагат на всичко са космически, но въпреки това за повечето от абитуриентите това е първият път в живота им, когато могат да усетят баровската атмосфера и да поотъпчат скъпите килими, по които преди това са минавали редица знатни политици и бизнесмени. Йочка Димитрова и Васил Василев  
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама