ПОЛИТИКА


АПЕЛ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗУМ

30 11337 30.07.2013
АПЕЛ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗУМ

Уважаеми граждани на Република България,
Държавата има смисъл, ако ефективно защитава индивидуалните ни права.



През годините на прехода България изостави своите задължения към гражданите. Управляващите в ротация партии и съпътстващата ги организирана престъпност се самозабравиха в злоупотребата с власт. Наложено бе безкултурно, непрофесионално и несправедливо управление. Но то бе възможно благодарение на нашето неестествено, незряло гражданско поведение.

Сега сме съвършено други, осъзнаваме се като реален фактор за качеството на живота си в България. И е добре вече по-интелигентно да търсим изход от всеобхватната криза, която сами си сътворихме. Да предприемем всеобщи, бързи и адекватни мерки за нормално функциониране на държавата. Преди всичко друго, най-важно е своевременно да реформираме най-високата институция на представителната демокрация - Народното събрание. Там са нужни образовани, способни и независими хора.

Госпожи и господа народни представители от 42-ото Народно събрание,

Вие сте на ход. Необходима е промяна във властта още сега, чрез общо, разумно и осъзнато участие на гражданите в изборите. Вие можете да имате съществен принос, като ускорено приемете най-необходимите поправки в Изборния кодекс. Те ще равнопоставят и улеснят гражданите в изборите за парламент и не изискват повече от двадесетина дни интензивна творческа работа.

Нека да е ясно - този парламент е легитимен (по сегашния пропартиен Изборен кодекс), но в нарушение на Конституцията, не е автентичен представителен орган на гражданите – избран е с 38.8% от гласовете на имащите право да гласуват, но работи само с 19.47% - на БСП и ДПС. Следователно той няма необходимото доверие, морален и професионален капацитет да изработи изцяло нов Изборен кодекс. Такава задача само ще удължи неговата агония.

Господин Министър-председател,

Подайте незабавно оставка! Вие не можете да проведете никакви полезни управленски дейности в условията на недоверие, политическа нестабилност и постоянни протести. Хубавите решения за майчинските и тока, както и други подобни, създават опасения за последващи компенсаторни рестрикции. Не поставяме под въпрос личностните и професионалните Ви качества. Колкото и да е безспорна експертната Ви кариера, Вие сте заложник на партийно-олигархични интереси и не сте свободен да управлявате професионално. Ако сега подадете оставка, протестите ще спрат, общественото напрежение ще намалее, обстановката в страната ще се нормализира и Вие ще работите спокойно до назначаването на ново служебно правителство.

Господин Президент,

По Конституция Вие сте обединител на всички българи, бъдете такъв и реално. Настоятелно предложете на парламентарните партии да приемат ускорено необходимите поправки в Изборния кодекс. Те по същество са само три: (1) да отпадне изцяло 4-процентният изборен праг, за да не се преразпределят (крадат) гласовете на малките участници в изборите; (2) инициативните комитети на гражданите да могат да издигат и избират свои кандидати във всички многомандатни избирателни райони; (3) финансова и медийна равнопоставеност в предизборната кампания. Всички останали предложения на граждани и партии са технически и могат да бъдат интегрирани и прецизирани за съвсем кратко време.

За да няма съмнения и оправдания, че заради преговорите за европейските фондовете правителството не трябва да подава оставка, освободете г-н Орешарски от партийната зависимост и му предложете да стане служебен премиер.

Така, от една страна, ще се избегнат евентуални властови сътресения, а от друга – ние, избирателите, ще избираме кой да ни представлява в парламента по нови по-справедливи правила.

Уважаеми активни участници в протестите!

Ние – учени, преподаватели и експерти в различни области, отправяме този общ политически призив към всички български граждани. Но конкретно се обръщаме към народните представители и персонално към министър-председателя и президента, защото смятаме, че трябва да откроим и изискваме тяхната адекватна персонална отговорна позиция.

Но в тази неделима градация за значението на всеки един от нас при създаването на общите ни условия ВИЕ, активните участници в протестите, сте най-важни и главно от вас зависим пряко всички. Ние разчитаме на вашето цивилизовано, мирно и законово поведение, което непременно да доведе до приемане на честни правила за следващите парламентарни избори и незабавна оставка на правителството!

Друго от този партиен парламент и това партийно правителство не можем и не трябва да искаме.

 

30.07.2013 г.             

 

Владимир Брезоев, доктор по философия, политолог

Лъчезар Аврамов, професор по биофизика, дфн

Ивайло Симеонов, инж. д-р

Костадин Костадинов, професор, дтн

Красимир Калинов, професор, дмн

Соня Касчиева, професор, дфн

Искра Арсенова, професор, дфн

Ивайло Маринов, икономист

Наталия Жабленска, икономист

Виктор Ат. Атанасов, гл.ас. д-р

Габриела Тодорова, преподавател, гр. Перник

Бойко Вачев, доцент, д-р

Лъчезар Василев, Solution Architect, National Bank of Canada

Марияна Христева

Антоанета Матеева

Венцислав Филипов

Иван Пожарлиев, професор, чл.кор. на БАН

Васил Нейчев, доцент, д-р

Мартин Табаков, професор, дфн

Боян Лалов, професор

Пламен Физиев, доцент, дфн

и стотици други!!!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама