НОВИНИ


Мнозинството актуализира бюджета с 1 млрд. дълг

39 5112 01.08.2013
Мнозинството актуализира бюджета с 1 млрд. дълг

Депутатите актуализираха бюджета за годината и приеха емитирането на нов външен дълг от 1 млрд. лв. Това стана възможно след одобрението на второ четене на промените в закона за бюджета на страната. Гласуваха 201 народни представители, от които 107 бяха „за", 87 - „против", 7 - „въздържал се".



Промените предвиждат правителството да поеме външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условия за последваща ратификация.
Според закона дефицитът се увеличава с около 500 млн. лева и ще бъде емитиран 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е отиде за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година. Тези пари ще потънат в нечий джоб, вместо да бъдат раздадени на българските пенсионери, социално-слабите, да могат да си купят газта за зимния период", заяви Ангелова.„Пенсионерите ще мизерстват заради вас и вашите решения. Правите си сметка без кръчмар, но кръчмарят е навън - това е българският народ. Рано или късно ще платите висока цена за дивотиите, които правите", добави тя.

Депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова заяви: „Българските пенсионери мизерстваха 4 години. С тези пари, които наричате кръчмарски, да си бяхте свършили работата".

„Тези 85 млн. лв. не могат да бъдат дадени за пенсионерите, защото парите от продажба на парникови газове трябва да отидат в енергетиката. Вашата социална политика обрече пенсионерите на мизерия", каза Явор Куюмджиев от Коалиция за България.

„Вашето управление започна с констатацията, че българските пенсионери са лош материал и завърши с изказването, че пенсионерите са опукали фискалния резерв", коментира депутатът от ДПС Четин Казак.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова каза: „Забравили сте какво е направила ГЕРБ за пенсионерите. Вдигнахме пенсиите с 10 процента, тази година ги увеличихме с 9,8 процента. Сега предлагаме да получат коледни надбавки".
"Спрете да се държите така", призова управляващите депутатката на Борисов Цвета Караянчева. Тя нахока мнозинството от парламентарната трибуна в слово, пълно със заядливи фрази."Усмихвате се като от реклама на шоколадови вафли", "Леете крокодилски сълзи, разделяте хората на софиянци и провинция", възмути се тя. "Вашето фамозно високомерие показва, няма как да заглушите гласа на опозицията, освен ако не вкарате полицаи с палки тук в парламента", каза още Караяанчева, призовавайки БСП и ДПС да обяснят защо искат заем от 1 млрд. лв. "Отпушете си ушите, ако не искате да ви ступат с диригентската палка", завърши тя.

Преди това Десислава Атанасова разкритикува управляващите, че в сряда са прекратили заседанието по приемане на бюджета.

"Предотвратихме неща, които мисля, че никой не иска да се случват", обясни Йордан Цонев от ДПС.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама