Лютеницата от Първомай, на етикета на която има изрисувано хоро, е получила сертификат за специфично географско указание на пазара на Европейския съюз. Това е вторият продукт, получил тази защита, след суджука "Горна Оряховица". Така "Лютеница Първомай" ще може да се произвежда само в заводи на територията на града.
Заповедта е издадена от Европейската комисия в края на март, но досега не е било обявено официално, защото се е изчаквало получаването на всички документи от Брюксел, обяснява пред вестника Георги Банялиев, изпълнителен директор на "Булконс Първомай" АД. По думите му тази лютеница се произвежда от 60 години в завода и след получената защита тя ще може да се прави само там. Други местни фабрики също ще имат това право след проверки от Агенцията по храните, които да установят спазва ли се защитената в ЕС технология.
Тя включва използването на български домати и чушки, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1 на сто нишесте.