СВЯТ


Затвор до смърт за бивш шеф на генщаба на Турция

3 5769 05.08.2013
Затвор до смърт за бивш шеф на генщаба на Турция

Истанбулският съд осъди Илкер Башбуг, бивш началник на генщаба на на въоръжените сили на Турция, на доживотен затвор за предполагаем заговор за държавен преврат, предаде Ал-Джазира.



Журналистът Тунджай Йозкан и пенсионираният генерал Вели Кючюк също получиха доживотни присъди. Пенсионираният генерал Хуршит Толон също е получил доживотна присъда. Лидерът на Работническата партия Доу Перинчек е признат за виновен и е осъден на 117 години затвор.

Пенсионираният полковник Ариф Доан е получил 47 години затвор. Заедно с Кючюк той е обвинен в създаване и ръководство на терористична организация и опит за преврат.

Депутатът от главната опозиционна Републиканска народна партия Мустафа Балбай е осъден на 34 години и осем месеца затвор.

Делото "Ергенекон" започва през 2007 г. с откриването на 27 гранати в къща в Истанбул. След това някои от най-изтъкнатите политици, военни, и интелектуалци на Турция бяха арествани, включително бившият главнокомандващ Илкер Башбуг, депутатите Мехмет Хаберал и Мустафа Балбай, както и журналистите Тунджай Йозкан и Илхан Селджук.

Днес ще бъдат произнесени присъдите на 275 заподозрени за заговор срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.. 66 от тях се намирт в ареста. Срешу тях са повдигнати 33 обвинения.

21 оправдателни присъди бяха издадени от турския съд по делото „Ергенекон", съобщиха световните медии.

Часове преди мегаделото избухнаха сблъсъци между турската полиция и антиправителствени демонстранти пред затвора в истанбулското предградие Силиври.

Процесът продължава вече 5 години като сред обвиняемите са журналисти, политици и генерали. Те са обвинени в заговор за преврат и сваляне на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Войници от вътрешни войски не допускат хора и автобуси да приближат на три километра от затвора, съобщиха турски медии.

Поставени са бариери, блокирано е част от движението по трансевропейската магистрала. Подготвени са бронирани коли със сълзотворен газ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама