НОВИНИ


Стоянович: Въпросът с вакъфските имоти е уреден преди век

23 5795 12.08.2013
Стоянович: Въпросът с вакъфските имоти е уреден преди век
Петър Стоянович Булфото

Въпросът със собствеността на отоманските паметници е уреден преди повече от век, но ако иска, турската държава може да помага финансово за реставрацията и поддържането им.



Това обясни министърът на културата Петър Стоянович пред Нова телевизия. Той обаче изрази съмнение, дали информацията за искането, те да бъдат върнати на Анкара, е вярна. По думите му турският вицепремиер Бекир Боздаг е бил на частно посещение и в момента „гадаем като в лексикон какво се е говорило по време на срещите".
Стоянович определи като гаф на президента Росен Плевнелиев, че български медии не са били допуснати до срещите.

„Дори и да приемем, че това, което се говори в последните дни е истина, това нещо като проблем – относно вакъфските имоти, е уредено между Царство България и Османската империя в 1909 година, с което нещата са приключени. Имоти, които са били неизползваеми остават във владение на българската държава, край, с което приключва този въпрос", каза министърът.

Поводът за изказването му е информацията в турски медии, че по време на посещение в България Боздаг е констатирал, че образците на отоманската архитектура са в отчайващо състояние и е поставил въпросът за връщането им.

„Колкото до реставрация на определени паметници на ислямската архитектура ние като държава, естествено, че имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО например за поддържането на определени паметници, по същия начин да получаваме и съответна помощ за възстановяване на немалък брой паметници на ислямската архитектура. И сме отворени към това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство", допълни Стоянович.

Той коментира, че проектът „Българският Лувър" със сигурност е повече грандомански, отколкото практичен, но „щом е започнат, трябва да се довърши". Преди време министърът определи проектът за бъдещия музей като „абсурд".

„Аз лично се осланям на две неща – както на мнението на експертите, независими от лична и политическа воля, така и на моето пряко задължение като министър да придвижа напред този проект. Вече толкова е налято като време и пари, че е грехота и срамота да не го завършим. За жалост, проблемите засега са повече, отколкото положителните неща, но този проект ще бъде завършен", каза още Петър Стоянович.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама