ЪNDERGROUND


Зелени мафиоти се показват от сделката за фонд "Доверие"

31 10285 13.08.2013
Зелени мафиоти се показват от сделката за фонд "Доверие"

След като през последните няколко години десетки милиони от един от най-големите пенсионни фондове у нас - "Доверие", потънаха в проектите на енергийния олигарх Иво Прокопиев за строителство на ВЕИ-та „възобновяеми енергийни източници“, сега средствата на осигуряващите се в дружеството българи са на път да бъдат прилапани от поредните съмнителни бизнесмени с апетити в бизнеса със зелена



Зад купувача на "Доверие" - United Capital PLC, който е на път да придобие 92 % от фонда, стоят офшорни компании, зад които лъсват скандален български бизнесмен също със сериозни апетити към бизнеса със "зелена" енергия, както и руски банкер, показва проверка на "Телеграф".

Това са бившият шеф на фалиралата "Агробизнесбанк" Румен Нанов и руснакът Сергей Мастюгин, който е член на надзора на руски трезор с едва 3,3 млрд. лева активи. За сравнение активите, управлявани от "Доверие", са в размер на около 1,5 млрд. лева.

Скандалните данни, излизащи от търговските регистри у нас и в чужбина, показват, че сделката за закупуването на основния пакет акции в пенсионното дружество не само няма да изчисти схемите, прилагани досега от Прокопиев и компания, а може дори да ги задълбочи.
На 15 юли "Виена иншуранс груп" (VIG), собственик на 92 % от капитала на "Доверие", обяви, че е приключила преговорите за продажбата на дела си с регистрираното във Великобритания дружество United Capital PLC. Няколко дни след съобщението, "Ройтерс" разкрива, че английската компания не е листвана на фондовата борса, няма интернет страница, нито телефон, а според информацията за финансите й, подадена през 2012 г. разполага само с 14 паунда в брой.

United Capital PLC е създадена през май 2007 г. от английската фирма Fletcher Kennedy, специализирани в регистрирането на компании в офшорни зони, която се оттегля три месеца по-късно от управлението й. На нейно място управители на дружеството стават българката Камелия Здравкова и австриецът Гюнтер Рор, които се оказват партньори и у нас. Акционери във фирмата пък през годините са били общо пет юридически лица с офшорен произход, но с устойчиви връзки с България и по-специално с родния бум на фотоволтаиците, а също и с Русия.

В момента основният капитал на United Capital PLC се държи от "Риджънт кепитъл" АД, регистрирана в България и Asia Trade Management LTD (регистрирана в Хонгконг), акции има и Regen Pacific Foundation, а доскоро с дялове са били и Claton Group S.A. (регистрирана в друга офшорна зона - Панама) и Nord Investment Inc (регистрирана в Щатите).
Създадена през октомври 2007 г. - пет месеца след регистрирането на United Capital PLC, "Риджънт кепитъл" АД е с трима управляващи, един от които е Румен Нанов, бивш шеф на фалиралата "Агробизнесбанк". Нанов е в бизнес отношения с Рор и Здравкова, които заедно са управители в две фирми, свързани с него.

Отделно Здравкова е управител на 21 компании за фотоволтаици с общо име"Соларленд" и обща майка "Солар холд" ЕАД, в чиито борд на директорите отново е Нанов.

"Солар холд" се оказва и свързващото звено между двама от петимата акционери в United Capital PLC - "Риджънт кепитъл" АД и Nord Investment Inc. Второто дружество е било собственик на компанията за фолтоволтаици при създаването й, но впоследствие е замесено като едноличен акционер от регистрираната в Швейцария фирма"ПВ дивелъпмънт" АГ.

Справка в швейцарския регистър показва, че тя се управлява отново от хора от обкръжението на Нанов. Камелия Здравкова е заличена като управител на United Capital PLC на 11 юли 2013 г., точно 4 дни преди обявяването на постигнатата договорка за фонда.

Рор обаче продължава да е в управлението на английското дружество заедно с още трима нови директори - американската адвокатка Дебора Стърман и живеещите във Виена Хайнц Русвурм и Слободан Ристич.

В другия основен акционер на купувача на "Доверие" - Asia Trade Management LTD мажоритарен собственик е руският банкер Сергей Мастюгин. Той е в Надзорния съвет на позиционирания в Москва трезор "Инвестбанк", който според отчета си от 1 юли 2013 г. разполага с активи за 3,3 млрд. лева.

Началото на порочните схеми за финансирането на рискови проекти с парите за пенсии бе положено от олигарха Иво Прокопиев, пише "Телеграф". Фалиралият бизнесмен е усвоил чрез сови фирми около 100 млн. лева от парите за втора пенсия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама