НОВИНИ


Глоба до 3 бона грози Сергей Станишев

28 5503 15.08.2013
Глоба до 3 бона грози Сергей Станишев
Булфото

Глоба от 1000 до 3000 лева заплашва лидера на БСП Сергей Станишев заради пропуска му да подаде в срок декларацията си по закона за конфликт на интереси.



Документът е попълнен от Станишев на 9 август, а е пристигнал в парламентарната комисия за конфликт на интереси на 14 август. Според закона заемащите публична длъжност подават поне две декларации - за несъвместимост и за частни интереси. Срокът за първата декларация е 7 дни след заемането или избирането на съответния пост, а за втората - 30. Изборите за 42-то Народно събрание бяха на 12 май, а парламентът се конституира на 21 май.

Законът предвижда и глоба от 1000 до 3000 лева за една декларация, ако този срок не е спазен за първи път. В декларацията си Станишев е обявил фирмите на съпругата си Моника, на нейния брат и на своя брат Георгий. Той е декларирал потенциален конфликт на интереси заради фирмите на Моника Йосифова - "Актив груп" и "Призма къмпани", както и тези на брат й - "МВ Проект" и фондация "Обединено общество". Брат му Георгий Станишев е собственик на "Прожектс", "Проекти Джи ЕС", "Скайко" и "Проспектум". Соцлидерът няма заеми и не участва в неправителствени организации или фирми.

Нарушението на Станишев трябва да се установи от комисията за конфликт на интереси в парламента. Председателят й Волен Сидеров би следвало да подаде информацията към държавната комисия за конфликт на интереси, чийто шеф Филип Златанов беше отстранен от поста преди месец заради скандала с тефтерчето му. Новият председател на държавната комисия трябва да издаде наказателно постановление за нарушението на Станишев, което може да бъде обжалвано пред административния съд.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама