Глобалното затопляне е променило вкуса на ябълките, като ги е направило по-сладки, но по-малко хрупкави, установи японско изследване, цитирано от Франс прес.
Ябълките са е един от най-консумираните плодове в света.
Японските изследователи, водени от Тошихико Сугиура от Националната организация по изследване на храненето и селското стопанство в гр. Цукуба, анализирали характеристиките на два сорта - ябълката фуджи, която е най-разпространена и цугару.
Те били подробно проследени от 1970 г. насам в две японски префектури - Нагано и Аомори.
С увеличаването на средните температури през указания период от 0,31 до 0,34 градуса по Целзий за всяко едно десетилетие се наблюдавали известни промени.
Датите на отварянето на пъпките и на цъфтенето на ябълковите дървета се били изместили по-напред през годината.
За тези два сорта учените констатирали намаляване на киселинността на плода и на неговата твърдост.
В замяна на това се наблюдавала по-голяма концентрация на захари.
Вкусовите промени били доста значими според екипа на Тошихико Сугиура.
Ако глобалното затопляне продължи, успоредно с това ще се наблюдават и допълнителни промени във вкусовите качества на тези плодове, тъй като цъфтенето ще настъпва в още по-ранен период на годината.
По-високите температури ще засегнат и процеса на узряването на плодовете. Всяка година в световен мащаб се произвеждат около 60 милиона тона ябълки.
Те се нареждат на трето място по консумация, след цитрусовите плодове и бананите, припомня агенцията.