НОВИНИ


Парламентът избира шефа на разведките

15 5051 20.08.2013
Парламентът избира шефа на разведките

Парламентът избира шефа на разведкитеОбмислят да вземат правомощията от президента, дават власт на Съвета по сигурност



Бурни спорове за спецслужбите ще бележат новия политически сезон. Наесен в парламента се очаква да бъдат внесени три нови законопроекта - за Националната разузнавателна служба (НРС), за Националната служба за охрана (НСО) и за Военното разузнаване, разкрива шефа на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков.
Те ще трябва да решат устройствени въпроси, да начертаят визия за дейността им, за координацията и отчетността. Един от неизгладените въпроси е кой да назначава шефовете на тези служби. Янков ще настоява Народното събрание да избира шефовете на НРС и НСО. В момента те се назначават от президента. Според Янков България е парламентарна република и подобна промяна би била логична. А и избор от депутатите правел процедурата много по-прозрачна. В момента шефовете на разведките и на държавните бодигардове се назначават от президента по предложение на Министерския съвет. Двете спецслужби щели да останат на подчинение на държавния глава, но балансирано и на премиера. Според Янков не може нито президентът, нито министър-председателят да имат доминиращи функции в ръководството на службите. Затова Съветът по сигурност към Министерския съвет се планира да получи по-широки правомощия. Сега той е колективен консултативен орган. А с новите закони ще може да взима решения, които да са задължителни за всички, обяснява Янков пред "Стоандарт".

В началото на мандата с поправки в закона за ДАНС шефът на службата вече се избира от Народното събрание. Така бе избран и настоящият началник Владимир Писанчев. Преди това шефът на ДАНС се назначаваше от премиера.
Промени не се предвиждат при избора на шефа на военното разузнаване - по предложение на министъра на отбраната и с последващ указ на президента.

Предишното мнозинство на ГЕРБ опита да приеме закони за спецслужбите, но времето не стигна да минат пред парламента на второ четене. В първия пленарен ден на 42-ото НС партията на Бойко Борисов отново внесе четирите проекта - за НРС, за НСО, за военното разузнаване и един общ за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Те предвиждаха НРС да мине на подчинение на правителството, а НСО да остане при президента. Тези законопроекти вероятно ще се обсъждат съвместно с новите, но парламентарната практика показва, че идеите на опозицията не минават.

Според депутати от БСП и ДПС шефът на НСО ген. Тодор Коджейков със сигурност ще бъде сменен около Нова година. Кариерата му бурно се разви, след като дълго бе бодигард на Бойко Борисов като кмет, а след това и като премиер. За шефа на разведките Драгомир Димитров още нямало яснота.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама