НОВИНИ


В Шенген по въздух - до края на годината

11 4959 24.08.2013
В Шенген по въздух - до края на годината

Очакваме в края на годината България и Румъния да бъдат приети в Шенген с въздушните си граници, а в следващ етап и със сухопътните и морските.



Това заяви вчера в Русе външният министър Кристиан Вигенин, който се завърна от посещение в северната ни съседка. Двамата с румънския му колега Титус Корлъцян са единодушни, че двете страни са готови за присъединяване към безвизовото пространство.

Сред обсъжданите варианти за приемането ни в зоната бе това да стане първо по въздух и вода, а впоследствие и по суша. Холандия обаче няколко пъти вече застана на пътя ни към Шенген, като отхвърли включително това предложение. Очаква се темата да бъде обсъдена за пореден път в Брюксел през есента.

На срещата си в Румъния Вигенин и Корлъцян обсъдили и въпроса с делимитацията на морската граница, за чието решение се водят преговори от близо 20 г. Вигенин обясни, че скоро ще пристигне експертен румънски екип, за да бъдат анализирани проблемите, които не могат да бъдат преодолени. През октомври у нас ще бъде проведено и второто съвместно заседание на правителствата на двете държави.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама