НОВИНИ


БСП дават глас на народа чрез повече референдуми

82 5175 26.08.2013
БСП дават глас на народа чрез повече референдуми
Булфото

Повече да се чува гласът на хората по важни за страната и регионите въпроси чрез провеждането на референдуми, предлагат депутати от БСП с промени в закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.



"Текстовете са примерни, продължаваме дискусията и ще настоявам да чуем мнението на неправителствените организации", коментира пред "Стандарт" Георги Кадиев. За да не се разхищава бюджетът излишно, той предлага референдумите да вървят ръка за ръка с изборите за местна и централна власт.Стойността на референдума за АЕЦ "Белене" например бе 13,8 млн. лв., а на предсрочните избори - 21 млн. лв.

 

"В случаите, когато в срок по-малък от 9 месеца предстоят избори или е насрочен друг референдум, то гласуването ще става на една дата", обясни Кадиев. В останалото време датата на референдума не може да е по-рано от два и по-късно от девет месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание, иска той.

 

Същото положение ще се използва и при местните референдуми. Ако в общината предстоят избори, то допитването ще се проведе в деня на вота за кмет и общински съветници.

 

Така темата за референдума ще стане и част от предизборната кампания на кандидатите, а в процеса на набиране на гласоподаватели ще се дебатира и въпросът от допитването.

 

В момента президентът определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание. Промените предвиждат и по-нисък праг на подписите за свикване на референдум. Сега за национално допитване са необходими 500 000 гласа, а в новите текстове броят може да падне до 100 000 души. Става дума за български граждани с избирателни права, като поне 20 процента от подписите трябва да бъдат на хора с постоянна адресна регистрация от различни области на страната.

 

В Швейцария изискванията са за 100 дни да се събират 50 000 подписа, обясниха от БСП. Като населението на страната е 8 млн. души и се провеждат по 4 референдума годишно. А в Хърватия няма минимална избирателна активност за референдумите.


Депутатите от БСП настояват да се вземе предвид европейският опит с референдумите и дават за пример факта, че в Полша и в Португалия правят разлика дали допитването е законово обвързващо, или консултативно в зависимост от това колко хора са гласували.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама