ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 22 май

0 3924 21.05.2008
Пресата на 22 май

Вестниците пишат за топовни цени на бензина; за пореден драстичен скок на мръвките; за колосален срив на $; за 200 000 бандити, които се измъкват; за депутатското побъркване покрай фрийшоповете.


Петролът проби 130 долара за барел, информира Дневник.

Цената на петрола в сряда удари нов рекорд - над 130 долара за барел, регистрирайки почти двойно поскъпване за последните 12 месеца. Паниката на борсите, дошла от опасенията за дългосрочен дефицит на пазара, наду дори цените на фючърсните договори за доставка на нефт след 8 години. В България превозвачите вече реагираха с протестни действия на ефекта от поредния ценови галоп. Автобусните фирми са първите, които не издържаха на натиска и обявиха, че билетите ще поскъпнат, засега с 5 до 10%. В същото време работодателите и синдикатите не успяха да постигнат компромис за ръста на заплатите в частния сектор на фона на растящата инфлация заради скъпите горива и храни. По данни на Европейската комисия, цитирани от "Файненшъл таймс Дойчланд", България е на първо място в съюза по темп на повишаване на цените на хранителните стоки. Експерти от Брюксел са го определили като "ценови шок" и препоръчват на българското правителство да вземе незабавни мерки в подкрепа на бедните и пенсионерите.

С 10 % по-скъпо месо от юни, ужасява Дневен Труд.

Кренвиршите, които струват 4 лева килото, още в началото на юни ще поскъпнат с около 10 % и ще се продават по 4.40 – 4.50 лева, прогнозира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Сухите колбаси от 9 лв. ще станат 9.90 лв./кг, а луканката от 15 лв. ще стигне 16.50. Цените на всички месни продукти и на свинското месо се очаква да скочат с 10 % следващия месец. Поскъпването е предизвикано от увеличените цени на използваните материали, на енергоносителите – бензин, нафта и електричество, както и на месото. Ценовият скок бил факт в целия ЕС, твърди Чорбаджийски.

До Коледа 1 долар = 1.13 лева, изчислява Стандарт.

Доларът ще се срине на 1.13 лева до Коледа. След това курсът на щатската валута ще започне да се качва и до края на 2009 година ще достигне 1.30 лева. Тази прогноза е залегнала в сметките за бюджет 2009. Тя е била обсъдена от лидерите на управляващата коалиция по време на срещата в Катарино преди седмица, а в четвъртък ще бъде предложена на кабинета за одобрение. При изготвянето на разчетите финансовите експерти са използвали анализи на институции като Световната банка и Международния валутен фонд. Те показват, че щатската валута има още много да пада. Затова е добре хората да не бързат с покупката на долари сега, въпреки ниския курс, съветват финансисти.

Вдигат пенсиите от 1 юли, съобщава Дума.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт прие вчера решение за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2008 г. и на проекти на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост и на Закон за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2008 г. С предложените проекти се предвиждат три основни промени от 1 юли - осъвременяване на пенсиите с 10,35 на сто, увеличение на социалната пенсия за старост от 76,23 лв. на 84,12 лв., промяна на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, считано от 1 юли 2008 г. от 112,62 лв. на 113,49 лв. Средният размер на пенсията на един пенсионер за юли 2008 г. се очаква да достигне 205,50 лв. За периода юли-декември 2008 г. общо за пенсии ще бъдат изразходвани над 2 782,2 млн. лв., в т.ч. за пенсиите, несвързани с трудова дейност, които се финансират от държавния бюджет - 132,6 млн. лв. Предвижда се необходимите средства за увеличението на пенсиите да бъдат поети изцяло от бюджета на държавното обществено осигуряване за 2008 г.  

Депутатите се побъркаха покрай фришоповете, установява Новинар.

Само седмица след като почти единодушно гласуваха безмитните магазини и бензиностанции да приключат дейността си и след това да заработят като обикновени обекти, депутатите направиха рязък обрат в мисленето си. В сряда на сбирка в парламента стигнаха до извода, че фришоповете и бензиностанциите по сухопътните ни граници трябва да бъдат окончателно затворени. Според запознати промяната у депутатите дошла след острата реакция на американския посланик Джон Байърли, който смъмрил управниците, че не си държат на думата, след като веднъж вече са обещали да ликвидират този вид търговия.

200 000 бандити се измъкват по давност, разучил е 24 часа.

Над 200 хиляди наказателни дела са прекратени по давност, се посочва в доклада за дейността на прокуратурата през 2007 година. Документът бе приет в сряда от Висшия съдебен съвет. Предстои внасянето му в парламента. Малка част от прекратените поради давност дела са срещу известни извършители, подчерта главниян прокурор Борис Велчев след заседанието на съвета. Прокуратурата отчете още, че 91 % от внесените в съда дела са завършили с осъдителни присъди през м.г. Само 4.3 на сто от казусите са се “провалили” – магистратите са постановили оневиняване. Като отрицателно явление се посочва, че през 2007 година броят на делата, върнати от съда на прокуратурата за доразследване, се е увеличил с 10 %. Сред тях има и процеси за корупция и срещу организираната престъпност.

Катастрофичният пул - заложник на интереси, интерпретира Пари.

Девет от десет души в България имат имот, сочи статистиката. Само 0.3% обаче от тях са го застраховали. Въпреки това 20% от бизнеса на застрахователните компании е изграден върху имуществени полици. За 2007 г. те са събрали над 241 млн. лв. За създаване на катастрофичен пул, който да поеме риска от природни бедствия, се говори повече от десет години. В момента съществуват два варианта. Разликата между тях е в задължителния характер на полицата.

Осем одитори от Брюксел ще ровят в САПАРД, научил е Пари.

Осем одитори от Брюксел пристигат в понеделник в България, за да нищят една седмица програмата САПАРД. Това се случва за първи път в историята на Фонд Земеделие, според изпълнителния директор Димитър Тадъръков. Събитието обаче било положително, защото от Брюксел оконателно щели да се убедят, че процедурите по предприсъединителната програма не се нарушават, смята директорът.

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама