НОВИНИ


КТ "Подкрепа" иска оставката на Иван Тотев

23 6538 26.08.2013
КТ "Подкрепа" иска оставката на Иван Тотев

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще поиска оставката на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и ще организира регионални протести, ако общината започне процедури по закриването на училища.



Синдикатът е безкрайно обезпокоен от визираните намерения на Община Пловдив за оптимизиране или закриване на малки училища с численост от 150 до 400 ученика. Това изявление на общината е най-малко непрофесионално и дискриминира отрасъл образование в града. Нека припомним, че европейския стандарт за училище е с 300 – 400 ученици и далеч не кореспондира с мега училищата, които делегираните бюджети нароиха в България.

Община Пловдив има какво да желае и покаже на пловдивската общественост, относно грижите за децата и учениците и финансирането на ремонтите в учебните заведения. След въвеждането на делегираните бюджети, община Пловдив е рекордьор по неосигуряване на средства за ремонти за училища, като се разчита само на 25 лева на ученик, заложени в делегирания бюджет и икономии от учителските заплати и плащания. За огромно съжаление всяка община получава стотици хиляди лева за закриване на училище от националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“ и това стимулира общините необмислено и във вреда на учениците и родителите да закриват училища.

В град Пловдив категорично няма необходимост от закриване на дори едно училище и действията на община и институции трябва да координирани в интерес на учениците, затова Синдикат „Образование“ предлага на Кмета на Пловдив г – н Иван Тотев да стопира процедурите по закриване на училища и оптимизира общинската формула за разпределение на средствата по ЕРС, с цел равен шанс на малките по брой на ученици училища, се казва в изявлението. Крайно време е общината да осигури средства за ремонт на училища, като забрави за тяхното закриване.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама