НОВИНИ


Обратен завой. БСП се отказа да затваря хипермаркетите през уикенда

49 6071 28.08.2013
Обратен завой. БСП се отказа да затваря хипермаркетите през уикенда

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев се отказа в ефир от идеята магазините на големите търговски вериги да бъдат затваряни през почивните дни, за да се стимулират малките магазини.



Пред БНТ той обяви, че идеята е била подхвърлена и отрече БСП да е имала идея да се вкарва в закон забраната на веригите да работят през уикенда. Няма връщане към социализма и разрушаването на нещо построено, успокои Панчев.

Той обаче припомни, че в Европа хипермаркетите се намират в крайните квартали, а не както в България в центровете на големите градове. Спас Панчев дори даде пример, че в неговия квартал има четири подобни магазини. Това влияе на малкия бизнес в квартала и това ме накара заедно със Захари Георгиев да обмислим промени в уредбата, каза Панчев. Сега акцентът трябвало да се постави върху отношенията между големите вериги, производителите и потребителите. Според Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия обаче има огромна разлика между цените в големите вериги и малките магазини.

Ако тази промяна влезе в сила пострадалите ще бъдат най-бедните, тъй като те няма да имат възможност да пътуват до крайните квартали. Самите производители ще пострадат, тъй като в малките магазини няма достатъчно площ, където да излагат своята продукция. Преди големите вериги да влязат на пазара в България сферата на търговията беше сива и сега ще пострада дори бюджета, предупреди Матеев.

Политиците се провалиха в намерението си да извади страната от кризата и сега също както Хитлер с евреите за виновник бяха посочени търговските вериги, отсече Матеев. Искаме българските производители да имат свободен и пряк достъп до търговските вериги, каза Панчев и дори разшири темата като каза, че трябва да се ограничи дейността на прекупвачите.

Това предизвика Йордан Матеев, който обвини червеният депутат, че търси виновници в търговските вериги за липсата на прозрачност. Това е нашият 14 юни, обяви той и намекна, че може да се организират протести. Това накара Спас Панчев да даде рязко назад и да признае, че подобна идея няма да се обсъжда. Ние защитаваме българското и българския производител и искаме да ги вкараме в търговските мрежи, отговори Панчев. Те са в търговските версии, сега България има рекорден износ за всички времена, репликира Матеев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама