НОВИНИ


Кокинов отървава дисциплинарното уволнение?

17 5980 31.08.2013
Кокинов отървава дисциплинарното уволнение?
Николай Кокинов

Разпространеният в медиите запис на разговора на вече бившия градски прокурор на София Николай Кокинов с експремиера Бойко Борисов и тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов не е СРС, а най-вероятно става дума за носено устройство от някои от участниците в разговора, съобщи „Правен свят".



Това е един от доводите на Николай Кокинов, който подаде жалба срещу дисциплинарното му уволнение, която вече е качена на сайта на ВАС. ВАС вече образува дело по жалбата.

 

В жалбата от Кокинов, представена на съда от адвоката му Петя Милкова, се казва, че въпросните записи изобщо не може да се кредитират като доказателство, защото не са резултат от законно прилагани СРС, а като доказателства следва да се ползват само събраните в хода на проверката обяснения от Кокинов, Борисов и Найденов.
 

"В самото решение по дисциплинарното дело обаче не се цитира нито едно волеизявление на г-н Кокинов, което да може да бъде обсъждано като доказателство по делото. Всички твърдяни нарушения са само от съдържанието на разпространените разговори", се казва в жалбата. В нея се споменава и особеното мнение на шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров относно мотивировката на решението за уволнение на Кокинов, който казва на заседанието, че записите не могат да се ползват, а така остават недоказани две нарушения - че е предаден доклад на прокуратурата, както и че Кокинов ползвал вулгарен език по отношение на колеги.
 

Разширяващата се практика на Висшия съдебен съвет да ползва незаконни записи или СРС-та по наказателни дела за целите на дисциплинарни производства става все по-сериозен проблем, който вече е на вниманието и на Върховния административен съд, пишат от „Правен свят".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама