НОВИНИ


Война ще има!

37 5773 01.09.2013
Война ще има!
Барак Обама

Война ще има - в неделя, идната седмица или септември, заяви президентът на САЩ Барак Обама в специално изявление за Сирия в 17,15 ч. по Гринуич (20,15 ч. българско време).



За речта му съобщи АФП като се позова на сътрудник на Белия дом. Съобщението беше направено, след като президентът заседава повече от 2 часа със съветниците си по националната сигурност, съобщава 24 часа.

Държавният глава на САЩ бе категоричен, че кръвопролитията в Сирия и геноцидът срещу мирното население трябва да бъдат спрени. В кратката си реч президентът направи резюме на ситуацията в Сирия и обоснова защо се налага военна намеса на великите сили. Обама подчерта, че САЩ ще направят своя решителен удар независимо дали бъдат подкрепени от останалите страни в НАТО и че са готови да действат без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.
 

Държавният глава се обърна към Конгреса на САЩ с молба да бъде подкрепен в усилията му са регулиране на сирийската криза и своевременната намеса срещу продължаващото кръвопролитие на гражданската война.
 

Сирийската армия е готова за потенциални чуждестранни удари срещу страната и държи „пръст на спусъка", каза премиерът Уаел Халки в коментар, излъчен по държавната телевизия, съобщи АФП. „Сирийската армия е напълно готова, пръстът й е на спусъка, готова да посрещне всяка трудност и сценарии, който те искат да реализират", заяви той, прочитайки изявление по телевизията.
 

Междувременно инспекторите на ООН за химическите оръжия пристигнаха в Холандия, където е централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (OIAC), предаде АФП. Самолетът им се приземи в 15 ч. по Гринуич (18 ч. бълг. време) на летището на Ротердам. Говорителят на организацията Майкъл Луън обясни, че взетите от Сирия проби ще бъдат разпределени в половин дузина лаборатории по света в страни, които не са политически ангажирани със сирийската криза.

 

Всяка проба - била тя от почвата, водата или от кръв - ще бъде разделена на две и всяка част, - и изпратена в различна лаборатория, за да бъдат резултатите надеждни, което според Майкъл Луън ще отнеме най-малко две седмици. Според Вашингтон 1429 души, от които 426 деца са загинали при химическа атака, отговорността, за която САЩ хвърлят на сирийския режим.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама