ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 23 май

0 3768 22.05.2008
Петъчната преса на 23 май

Вестниците пишат за сръбската връзка в изчезването на Ангел Бончев; за сатанинските убийства в София; за спора кой е "малкият партньор" във властта; за скъпите храни още 10 г.; за жена, отхапала езика на колега.


Президентът на ПФК “Литекс” Ангел Бончев в неизвестност, оповестява Новинар.

Столичната полиция издирва 47-годишния президент на ПФК “Литекс” Ангел Бончев, който е в неизвестност от 1,10 ч. миналата нощ, съобщиха от МВР. Сигнал за изчезването на Бончев е подаден от семейството му. Инцидентът станал, когато Бончев се прибирал в дома си в столичния ж.к. “Дървеница” и той останал, за да паркира колата. Бончев се забавил и когато след минути го потърсили пред блока, намерили само заключената кола. Мобилният телефон на мъжа също не отговарял и близките потърсили съдействието на полицията за издирването му. Според СДВР не става въпрос за отвличане на боса на “Литекс”, защото няма следи по колата му. Новината ми дойде като гръм от ясно небе. Нямам никаква информация. Със сигурност вие знаете повече от мен в този момент. Дано г-н Ангел Бончев е жив и здрав. Това заяви пресаташето на "Литекс" Величко Дихонов. Бончев е бивш състезател по борба от ЦСКА. Справка в търговските регистри на АПИС показва, че участва в много сдружения. Познавам Ангел Бончев като много етичен човек и не мога да си обясня причината за неговото изчезване. Това заяви председателят на Комисията за ред и сигурност към Българския футболен съюз Васил Василев. Такива случаи трябва да бъдат разкривани и трябва предварително да бъде получавана информация за готвеща се такава престъпна дейност, подчерта Василев. 

Бончев на мушка от Казичане, добавя по темата Стандарт.

Броени минути след като видя как Манчестър Юнайтед вдига купата, Ангел Бончев мистериозно изчезна. Шефът на футболния тим Литекс изгледал финала на Шампионската лига с приятели в ресторанта на аквапарка на Казичане. "Беше весел, не му пукаше кой ще спечели, защото той е фен на Ливърпул", разказаха пред "Стандарт" хора от компанията на Бончев. Дясната ръка на Гриша Ганчев се прибрал с жена си пред блока в столичния квартал "Дървеница" около час след полунощ. Той останал да паркира джипа, а съпругата му се качила. Близките му не го видели повече. Най-вероятно Бончев е бил следен още от Казичане. До късно вчера нямаше обаждане с искане за откуп, твърдяха полицаите. Те не изключват и сръбска връзка в отвличането заради обща фирма на Бончев и Ненад Миленкович, свързван със страховития Земунски клан. 

Внукът на Тато иска GSM 4, оповестява 24 часа.

Тодор Славков, внук на Тодор Живков, е сред кандидатите за четвъртия GSM лиценз у нас, научи “24 часа”. На 20 май изтече срокът за заявяване на интерес към мобилното разрешително. В сряда от Комисията за регулиране на съобщенията заявиха, че има 12 кандидати, подали документи. От КРС обаче отказаха да съобщят имената на фирмите, тъй като законът им забранява. 

Храните ще са скъпи още 10 години, стъписва Дневник.

Високите цени на храните ще се запазят поне до края на следващото десетилетие, прогнозират Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията на ООН по прехрана и земеделие, съобщи Ройтерс. Според резюмето на съвместния доклад, който ще бъде публикуван следващата седмица, този фактор ще продължи да поддържа високо равнището на инфлацията. Миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви за преувеличени притесненията от поскъпването на храните с мотива, че има "устойчива тенденция" към понижаване на цените на продуктите. Прогнозата му дойде ден след като националната статистика обяви рекордна инфлация в страната от 14.6% в края на април спрямо същия месец на миналата година. Основното очакване в доклада на ОИСР и ФАО за развитието на световните земеделски пазари до 2017 г. е, че цените на храните ще останат на исторически високите си нива, въпреки че ще се оттеглят от сегашните си пикови стойности. В изследването се отбелязва, че цените на много от земеделските култури са се удвоили в периода от 2005 до 2007 г. и през тази година вероятно ще продължат да растат. "Реалното увеличение на цените през следващите 10 години ще бъде с между 10 и 35% в сравнение с изминалия 10-годишен период. Номинално цените на зърнените храни ще бъдат между 35 и 65 на сто по-високи от средните за последните десет години", се казва в резюмето на доклада. 

Искат 70 лв. за автобус до морето, шокира Дневен Труд.

Реалната цена на билета за автобус от София до Варна е 70 лева, съобщиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи вчера. Според организацията държавата не прави нищо, за да спре нелоялната конкуренция в бранша и пречи на фирмите от сектора, давайки субсидии на БДЖ, която подбива цените на пазара. Над 300 автобусни фирми в цялата страна започват ефективна стачка от идния петък. От днес билетът по маршрута София - Варна струва 30 лева вместо 27. До летните отпуски ще има още едно поскъпване.  

Вакантни постове събудиха спора кой е "малкият партньор" във властта, разкрива Дневник.

НДСВ и ДПС, които останаха с приблизително равен брой депутати, отново започнаха да мерят тежест и влияние в коалицията при поредните разговори между управляващите за бъдещи назначения. Споровете са най-вече за овакантеното от март м.г. място в Конституционния съд (КС), научи "Дневник" от депутати. Царистите смятат, че постът е от тяхната квота, и предлагат бившия правосъден министър и настоящ депутат Георги Петканов. В ДПС обаче говорят за "новите баланси в коалицията". Не може автоматично да се приема, че някое назначение е от квотата на НДСВ, само защото преди време е било такова, смятат в партията на Ахмед Доган. Оттам твърдят, че не настояват толкова да имат своя номинация за конституционен съдия, по-скоро искали да подчертаят, че имат само един депутат по-малко от царистите и вече не са най-малкият партньор. От десетина дни представители на мнозинството обсъждат попълването на овакантени постове, най-вече двете незаети бройки в съдебния инспекторат. От НДСВ настояли кадровите решения в различни институции да се обсъждат в пакет и повдигнали въпроса за мястото в Конституционния съд. Постът там беше овакантен, след като през март 2007 г. почина Мария Павлова, номинирана за член на КС от НДСВ. За да си осигурят подкрепата на БСП за избора на Георги Петканов в КС, царистите заявили готовност да се откажат в полза на социалистите от полагащото им се място в съдебния инспекторат. От ДПС обаче заявиха, че също имат интерес към мястото в Конституционния съд или поне искат гласът им да се чуе при избора. Ние имаме 34 депутати, НДСВ - 35, не виждаме защо да нямаме право на глас, коментираха депутати на Доган. Те обаче не били склонни да се откажат и вакантното място в инспектората. 

Пъдят чиновници и развалят сделки, научил е Монитор.

Съдът ще обявява за нищожни сделки, които са сключени след доказан конфликт на интереси от висши чиновници. Засечените в нарушение ще бъдат уволнявани. Комисионите, взети по европейски проекти, няма да бъдат разследвани. Това предвижда проект за закон за конфликт на интереси, който правителството одобри вчера. Правосъдният министър Миглена Тачева обясни, че новият норматив изисква да бъдат проверявани всички представители на централната, местната и съдебната власт. Те ще подават декларации за имотното си състояние. Тачева бе категорична, че ако ръководител в администрацията бъде засечен в конфликт на интереси, той ще бъде уволняван, а сделката, сключена от него - обявявана от съда за нищожна. Парите, получени от такива договори, ще бъдат конфискувани в полза на държавата с решение на съда, пише още в проектозакона. Проектът определя като свързани лица всички роднини на служителя, включително и тези по сватовство до втора линия. За лица, които водят до конфликт на интереси в службата, се считат и всички, с които чиновникът е в контакт по бизнес линия. Министърът на правосъдието Миглена Тачева допълни, че всеки гражданин ще може да подава сигнал за конфликт на интереси на базата на публикуваните в интернет декларации за имуществото на държавните ръководители, депутатите и общинските съветници. 1 година след като висшите държавни служители напуснат заеманата от тях длъжност, нямат право да постъпят във фирми, с които са работили като държавни служители. Чиновникът обаче може да се върне на стария си пост, който е заемал преди избирането му. Проектът предвижда още участниците в държавни бордове да не могат да участват и в търговски дружества. 

Депутати ще казват в чия яхта се возят, научаваме от 24 часа.

Депутатите, които карат или се возят в чужди коли или яхти, вече ще трябва да обявяват името на собственика и основанието, на което ги ползват. Това е записано в проектозакона за публичност на лобистката дейност, внесен вчера от Бойко Великов и колегите му от “Антимафия”. В парламента се създава спецкомисия за лобизма, пред която ежегодно депутатите ще декларират пари, имоти, превозни средства. Те ще обявяват и фирмите, на които са били консултанти през последните 2 г., както и търговски дружества и фондации, в които участват самите те или роднини до второ коляно.  

Нашите в Ирак стават тъмничари, известява Дума.

Рейнджърите ни ще охраняват криминално проявени Следващата ни мисия в Ирак ще охранява криминално проявени. Това стана ясно вчера, след като Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание да промени задачата на нашия контингент в Ирак. Досега рейнджърите ни охраняваха бежански лагер във военнотехническа помощ. След ротацията те ще пазят задържани лица по програмата за реинтеграция в иракското общество в база “Кропър”. Това са криминално проявени, но не военни престъпници, обясни военният министър Николай Цонев. Той уточни, че за това решение е взета предвид военната експертиза и нейната оценка, че ако нашите военни изпълняват стриктно устава и правилниците, рискът остава абсолютно същият като в момента. Цонев бе категоричен, че няма да има проблем с подготовката на следващия контингент, който трябва да смени сегашните ни рейнджъри в Ирак. Бойците ни от лагера “Ашраф” се очаква да се върнат в страната ни след 15 юли, стана ясно още вчера. Лагерът вече е трансформиран в център за подготовка на иракската полиция. До извършването на ротацията и връщането им в България нашите военни ще изпълняват задачи по сигурността на база “Гризли”, която се намира в същия район.

Стипендии за фалшиви шестици, описва Дневен Труд.

Френската гимназия в София “осребри” участието си в учителската стачка през есента м.г., като превърна писаните тогава протестни шестици на всички ученици в стипендии за отличен успех. Сега децата си давали доброволно парите (по 21 лв. на месец) във фонд за подпомагане на училището. Истината за ефекта от бунта на педагозите лъсна вчера след пресконференцията им, на която се оплакаха от проверките на образователното министерство. Според учителите това било отмъщение за участието им в стачката. Но забравиха есенните си обещания, че шестиците са временни и няма да нарушат равнопоставеността между учениците в останалите училища. Вчера те се оплакаха от “чиновнически произвол”, поискаха оставката на шефката на инспектората Ваня Кастрева и заплашиха образователния министър Даниел Вълчев със съд. 

София настръхна от сатанински убийства, ужасява се Стандарт.

18-годишен ученик е задържан за убийството на свой приятел, чийто разчленен труп беше намерен до бл. 82 в кв. "Разсадника" в София на 20 май. Главата на жертвата липсва, както и част от органите му. Това са характерни белези на сатанинско жертвоприношение, твърдят специалисти. Децата на дявола изтръгват сърцето, бъбреците, черния дроб и режат задната част на бедрата на жертвата, за да ги изядат. Така изисква ритуалът. Това е третият разчленен труп за месец в столицата. Заедно с криминалисти от отдел "Убийства" по случаите вече работят и специалисти по сектите. Има и други версии като бум на психически заболявания. Досега обаче полицаите не помнят за толкова кратко време поредица от подобни убийства. И при трите части от телата на жертвите са открити в найлонови чували в контейнери за смет. 

Жена отхапа езика на колега, шокира Монитор.

39-годишна жена от село Салманово е отхапала езика на колега в битка за спасяване на селската си чест, научи "Монитор". Случката станала в сряда вечерта, а вчера и двамата бяха в болницата в Шумен - тя да се освидетелства, че е била почти изнасилена, той да му закърпят езика. 39-годишната украинка Наталия Миланова и жертвата, около 40-годишният Юлиян, са колеги в местната тухларна. По първоначален замисъл жертва трябвало да бъде Наталия. След работа останали с Юлиян да се почерпят, а той решил да се възползва. Метнал я на мотора си и я откарал край селото. Поискал си секс с добро, но колежката го отрязала и тогава той се нахвърлил по-грубо върху нея. Опитал се да я изнасили, понабил я малко, а вчера Миланова криеше в болницата синините си зад тъмни очила. Украинката се отбранявала мъжки и в един момент оставила нападателя да й пусне език в устата, при което го захапала със все сила. Юлиян изпищял като на умряло и докато пищял, тя успяла да избяга. От болницата в Шумен отказаха информация за пациента с отхапания език. Вчера следобед д-р Красимир Бозов шиел езика на неуспелия изнасилвач и според неофициална информация мъжът щял да се оправи, а отхапването дори не се отразило много на говора му. Наталия е омъжена за местен строител и има 11-годишен син. 

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама