НОВИНИ


България ще кандидатства за летния Давос

9 5166 10.09.2013
България ще кандидатства за летния Давос

България ще кандидатства за домакин на Световния икономически форум, известен като летния Давос през следващата година. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски след среща с китайския му колега Ли Къцян в правителствената резиденция на брега на жълто море Бан шуей дао край град Далиан.



По традиция летният Давос се провежда в Китай като последните му две издания са именно в Далиан. Днес е откриването на форума, в който ще участва и Орешарски. „Аз съм единственият премиер от Източна Европа тук и колегата Ли отчете този факт", заяви премиерът. „Кандидатурата на България е добра идея", отговорил министър-председателят Ли и допълнил, че така може да се подпомогне развитието на Централна и източна Европа, което е един от акцентите на китайската икономическа политика. Двамата премиери са разговаряли още за привличането на китайски инвестиции в България, съобщи Орешарски.

Според него китайците проявявали интерес към жп транспорта, БДЖ, пристанищната инфраструктура, пътища и технологии. Ли Къцян нарекъл България страната на розите и подчертал големия интерес към българско розово масло. Китай се нуждае от големи количества за козметичната индустрия. Китайският премиер поискал на срещата равнопоставеност за техните фирми, които инвестират у нас. За това той получил уверения от Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева. Пламен Орешаски изразил възхищението си от икономическото развитие на Китай, на което Ли отговорил, че китайският модел на развитие не е приложим в България. „Ние не искаме да се правим на китайци", отвърнал Орешарски. Страната ни обаче ще ползва добрите практики при управление на държавните фирми от Китай. Целта и родните предприятия да станат по ефективни, въпреки че вече не са останали много такива у нас, допълни Орешарски. Надявам се след срещата да има конкретни стъпки, защото много успешни посещения завършват без реални резултати, каза министър-председателят. По време на срещата не е обсъждан конфликтът в Сирия. Няма промяна в позицията на българското правителство, обяви премиерът. България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им. Това е заявил на срещата си с премиера Пламен Орешарски премиерът на Китайската народна република Ли Къцян, предаде БНР.

Шест пъти за 30-минутен разговор Ли Къцян е употребил думата прагматизъм в отношенията: Той подчерта, че се надява на равнопоставеност за китайските фирми. Нещо, което приех и го уверих, че е така. Потенциалните обекти на сътрудничество, някои инфраструктурни обекти, специален интерес към железопътния сектор, но и към частния бизнес, в това число и технологии. Ли Къцян е посъветвал Орешарски България да намери своя модел за развитие, а самият премиер на България каза: Няма да се правим на китайци. Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България. Вероятността това да се случи е голяма, коментира Орешарски.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се организира бизнес делегация, която да дойде до края на годината в България и да прегледа проект по проект заявения интерес.България има интерес да проучи опита в управлението на държавните компании. За китайските туристи ще се пише специална стратегия, обясни Бобева: Главно исторически туризъм, СПА, включително съседство с Турция, която е желана дестинация за китайците и стартираме с посещението на нашите представители в Китай след три седмици. Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България. За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама