СВЯТ


Сирия се съгласи да предаде химическия си арсенал

2 6112 10.09.2013
Сирия се съгласи да предаде химическия си арсенал

Сирия е съгласна с руската инициатива за поставяне под международен контрол на химическите й оръжия, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем. Москва преговаряше с Дамаск за разработването на „конкретен план” за предаването на арсенала на сирийския режим от химически оръжия.


Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от АФП. „Ние (Русия) в момента работим върху подготовката на приложим, прецизен и конкретен план. По него в момента се водят преговори със сирийската страна”, каза Лавров. „Очакваме този план да бъде представен скоро и ще бъдем в готовност да работим върху него с генералния секретар на ООН, Организацията за забрана на химическите оръжия и членовете на Съвета за сигурност на ООН”, добави той.

Вчера американският държавен секретар Джон Кери заяви, че ако Сирия предаде химическия си арсенал на  международната общност, САЩ може и да не я нападнат. Външният министър на Русия Сергей Лавров реагира светкавично, като съобщи, че Москва и Дамаск започват разговори по темата. По-късно американският президент Барак Обама каза, че това е възможен изход от кризата в Сирия, който ще помогне тя да се разреши без военна намеса.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама