НОВИНИ


Омбудсманът: На хората им писна 25 години тъмнина

9 5357 11.09.2013
Омбудсманът: На хората им писна 25 години тъмнина

Хората не вярват и продължават да не вярват на институциите и при най-малко съмнение недоверието отново избухва. Хората са недоверчиви, защото им писна от 25 години непрозрачно управление. Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът на републиката Константин Пенчев



Вече имам две жалби с оплаквания, че новите фактури завишават сметките за ток”, призна Пенчев. Двама експерти на омбудсмана се опитвали да му обяснят за какво става дума в продължение на часове. Ориентацията обаче била много трудна. От думите му стана ясно, че „цената на електричеството през юли се изразява по един начин – с компонентите за зелена енергия, когенерация, „Мариците” и т.н., а за август ги няма отделно. Оказва се фактически, че цената на електроснабдяването е повишена – от 8 на 9 стотинки за киловатчас дневна енергия и от 2 на 4 стотинки при нощната тарифа. Намаление има при разпределението на енергията и в крайна сметка се получава намаление от над 4%”.

 

Константин Пенчев отбеляза, че няма начин за просто сравнение между двете фактури. „Ефектът от решението на ДКЕВР е понижение със средно около 5%”, цитира той обяснение от столичното електроразпределително дружество ЧЕЗ и добави от себе си: „Вярвайте ми!”.

 

„Хората излязоха на протестите през февруари не защото цените на тока бяха много високи, а защото бяха необяснимо високи, никой не обясни защо се вдигат изведнъж сметките. В случая отиваме в същия тупик. Масово пропагандираме, че сме намалили безпрецедентно сметките за ток, след което пускаме нови фактури и не обясняваме на хората нищо или им обясняваме така, че трябва да имаш до себе си двама експерти, за да го разбереш”, каза омбудсманът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама