ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 26 май

0 3616 25.05.2008
Понеделнишката преса на 26 май

Вестниците пишат за гигантско крадене в София; за авиобизнеса в горивна турбуленция; за това, че се топим и един ще работи за двама; за надпреварата за Кремиковци и преговорите с Лотар Матеус.


 

Гигантско крадене в София, разкрива 24 часа.

Първото от делата за “Софийски имоти” влиза в съда с обвинителен акт до края на юни. Анализирани са 16 сделки на дружеството, сключени на неизгодни цени и в нарушение на мораториума, съобщиха наблюдаващите прокурори Пламен Панайотов, Пламен Георгиев и Виржиния Димитрова. На съд ще бъдат дадени 10 човека. Сред тях са Петър Савов, бивш директор на дружеството, и Станимир Зашев, шеф на временната общинска комисия. Подсъдими ще бъдат членове на борда Милен Милчев, Ина Станчева и Симеон Симеонов. Компания на подсъдимата скамейка може да им направи и един нотариус. Установено е, че при него са изповядани повече от сделките и работата му се проверявала усилено от прокурорите. Около 2.1 млн. лева щети за общината от 16-те сделки са изчислили експертите.

Продават фара на Шабла, оповестява Стандарт.

Поредната срамна сделка се опитват да направят военните. Скандалното дружество “Воинтех” иска да продаде култовия фар в Шабла, алармираха общинари от най-източния град на България. Преди дни фирмата в ликвидация поиска от кметството акт за собственост на съоръжението и земята край него. Отказахме, защото ще продават кулата, която първа посреща Нова година у нас, твърдят общинарите. Те допълват, че военните имат права само над фара. Теренът под него е общински. Аферите на “Воинтех” гърмят като мини от петък. Тогава министър Николай Цонев даде на държавните ревизори списък със злоупотребите им. Сред най-фрапантните е военното пристанище в Тюленово,харизано на цената на софийски гараж. 26-те дка са продадени за 75 хиляди лева. Сега инвеститори блоят 700 хиляди лева за тях. През 2006 година в пустеещия терен бе разбито депо за контрабанда за цигари.

Билетчето за рейс поскъпва, информира Дневен Труд.

Цената на билетчето за градския тарнспорт масово поскъпва заради увеличените цени на горивата. В страната скокът е с около 10 ст. и в големите градове пътниците ще бъдат таксувани по 80 ст. Както се полага на столица, в София гласят по-голямо увеличение – от 30 ст. След месец билетчето може да стане и левче. С 13 лв. ще поскъпне месечната карта за всички линии на градския транспорт и ще стане 50 лв. Цената й не е увеличавана от 7 год. С 1.50 лв. повече ще върви талонът за 10 пътувания – 7.50 лева. Запазват се привилегиите за пенсионери, инвалиди и студенти.

Авиобизнесът попадна в горивна турбуленция, диагностицира Дневник.

Поскъпването на петрола и горивата изправя авиационната индустрия в цял свят пред драстично увеличение на разходите, което в крайна сметка ще се стовари върху крайния потребител. Горивата заемат вече около една трета от разходите на превозвачите, а неизбежното поскъпване на билетите ще отблъсне пътници и ще донесе глобални загуби за тази година от 40 млрд. долара, или три пъти повече от загубите след атентатите от 11 септември, прогнозира агенция “Блумбърг”. “В следващите 12 до 24 месеца вероятно ще видим поврат в избора на пътниците, мнозина ще се откажат от поскъпващите къси полети, а бизнесът ще мине на евтините видеоконферентни връзки”, прогнозира анализатор в амстердамската компания “Петеркам”. В “България ер” предвиждат да вдигнат цените със символичните 2-3 евро, разчитайки да компенсират чрез увеличаване на клиентите.

Европа на протест заради горивата, добавя еврощрихи Дума.

Недоволството от поскъпването на бензина расте по света, след като цената на петрола премина в края на миналата седмица 135 долара за барел. На протест срещу по-скъпия газьол се вдигнаха рибарите в Португалия и Испания. Дори в Русия, която е вторият износител на петрол в света, шофьори организираха в събота демонстрации в близо 50 града против акциза на бензина. Германският министър на икономиката Михаел Глос пък се закани вчера, че ще направи щателна проверка на обявените 19-процентни увеличения на цените на природния газ. По думите му доставчиците ще трябва да оправдаят всеки цент увеличение пред федералната служба за контрол на картелите. Вчера у нас превозвачите заплашиха, че протестите им през тази седмица ще бъдат по-големи от миналата. Те заявиха, че държавата не търси практически решения за намаление на акциза върху горивата. Междувременно еврокомисарката по защита на потребителите Меглена Кунева заяви пред БНР, че ако цените на петрола са високи, това ще се отрази и на храните, но бариерите, които пречат цените да се коригират според пазара, трябва да се наблюдават от държавата. По думите й, ако някой спекулира, държавата трябва да се намеси категорично. В България има много какво да се направи за прозрачността, за да може да разбираме какво, кога и как плащаме за ток, парно и вода, коментира още Кунева.  

Топим се, един ще работи за двама, установява 24 часа.

Югоизточна Европа застарява, трябва да се научим да работим за двама. Това бе посланието на регионалната конференция за развитие на човешките ресурси, проведена в София. Демографската криза е общ проблем за всички в региона без Турция и Албания, каза социалният министър Емилия Масларова. Същевременно средната продължителност на живота растяла – до 2025 год. щяла да стане 76 – 80 години. По сметки на бизнеса 575 хиляди българи сега са между 30 и 35 години, а децата до 5 год. са 340 хиляди, което не вещае добро на трудовия пазар. Кандидатите за работа диктували условията и шефовете вдигнали заплатите двойно за 7 години. Квалифицирането на работната ръка щяло да засили конкуренцията между кадрите и да възстанови баланса.

Надпреварата за Кремиковци се изостря, научил е Пари.

Надпреварата между двамата потенциални инвеститори за придобиването на металургичния комбинат Кремиковци все повече се изостря. Въпросът е дали украинският бизнесмен Константин Жеваго, който притежава 30% от облигационния заем в размер на 320 млн. EUR, ще надделее, или братът на сегашния собственик на комбината Лакшми Митал ще се споразумее с останалите облигационери. Шейх иска да строи хотел и финансов център у нас Намерения за инвестиции в луксозен хотел и финансов център в София заяви арабският шейх Тарек бин Фейсал ал Касими, който бе на посещение у нас. Касими е бивш министър на икономиката в емирство Шарджа и собственик на Емирейтс Инвестмънт Груп.

Томов преговаря с Лотар Матеус, съобщава Меридиан мач.

Президентът на ЦСКА Александър Томов е попитал Лотар Матеус при какви условия би станал старши-треньор на „червените“. Разговорът между тях се е провел непосредствено преди шоу мача на звездите на стадион „Българска армия“ в събота. Без да подозира, че немската легенда вече е подписал двегодишен предварителен договор с израелския Макаби (Нетания), Томов е изявил желанието си Матеус да поеме ЦСКА. Томов за пореден път е потвърди, че клубът ще бъде продаден до броени дни. Според запознати политикът считал сделката с украинския милиардер Константин Жеваго за сигурна въпреки индикациите, че новият собственик на „Кремиковци“ ще бъде по- големият брат на Прамод Митал - Лакшми.

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама