НОВИНИ


Томислав Дончев: Има реална опасност да ни спрат евросредствата

5 4999 13.09.2013
Томислав Дончев: Има реална опасност да ни спрат евросредствата

ЕС ни отказа "подарък", защото получихме повече пари от фондов.Има нарушения при усвояването, средствата могат да ни бъдат спрени още догодина, заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев в Народното събрание в дебат за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.



Защо сега се води подобен дебат, преговорите вече са приключени. Сумите, с които ще разполага България са ясни. Този дебат се води от една година. Това не е само финансова помощ, това е начин за сближаване с Европа, каза Дончев.

"Аз имах възможността да се запозная с най-малките детайли и искам да обърна внимание на премиера, че видях няколко грешки. И основният въпрос дали са повече или по-малко парите, които България ще ползва през програмния период 2014-2020 г., средствата не са малко заради инфлацията, г-н Премиер", каза Дончев. Той даде пример с други европейски страни и каза, че България е сред 4-те страни, които получават повече средства. Смущава ме твърдението на премиера, че България не е заявила готовност за финансиране по различни проекти. Средствата са недостатъчни за нуждите, от които има България. Нито един евроцент не е гарантиран. Ако контролната система на България не е гарантиран те ще бъдат спрени. Ако страната не прави необходимите реформи, финансирането може да бъде спряно още от 1 януари 2014 година, каза Дончев.

Депутатът от ГЕРБ предостави данни, според които в сега действащия програмен период Гърция е получила 20 млрд. евро, а сега ще получи 12 млрд. евро; Испания е намалила парите си от 35 млрд. евро на 15 млрд. евро; Италия от 28 млрд. евро на 23 млрд. евро; Унгария от 25 млрд. евро на 17 млрд. евро; Германия от 26 млрд. евро на 15 млрд. евро. „Единствената държава, която няма да получи по-малко пари, е Белгия”, отбеляза Томислав Дончев. Народният представител обясни, че има и държави, които са получили пари за най-бедните си региони, но като цяло също ще получат по-малко пари. „Аз добре си спомням една нощ в 3 без 15 изказването на премиера тогава Бойко Борисов, в което България поиска 200 млн. лева за Северозападна България. Тогава получихме категоричен отказ”, посочи Дончев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама