НОВИНИ


Ново двайсет! Делото "Наглите" се връща на старта

5 5975 14.09.2013
Ново двайсет! Делото "Наглите" се връща на старта

Делото срещу групата за отвличания "Наглите" може да бъде върнато от Върховния касационен съд отначало. Това става ясно от мотивите към присъдата, която е подписана с особеното мнение от председателя на съдебния състав от Софийския апелативен съд Мария Митева.


Според съдия Митева проблемът, който може да върне делото е недопустимата защита на двама от подсъдимите, които са с противоречиви интереси. Адвокатките Кристина и Дора Лялеви са си прехвърляли защитата на Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца, които имат различни позиции за отвличанията, пише "Преса". Първоначално Гребеца признава, че е участвал в някой от похищенията и дори посочва свои съучастници. Релето пък отрича, каквато и да е връзка с "Наглите". Нито прокуратурата, нито съда са забелязали, че двамата подсъдими си делят едни и същи адвокатки - сестрите Лялеви.

В особеното мнение съдия Митева се позовава на Наказателно-процесуалния кодекс, в която се казва, че обвиняемия с противоречиви интереси по едно и също дело не може да имат един и същи защитник. На практика обаче при отсъствието на една от сестрите в съдебно заседание другата поема защитата на клиента на другата. Това нарушение на НПК е започнало още по време на разследването, далеч преди делото да влезе в съда. Съдия Митева не пести критики към колегата си от Софийски градски съд Виолета Магдалинчева, която е допуснала делото да се води при подобно нарушение. "Отделен е въпросът за некоректното и непрофесионално отношение на адвокатите Дора и Кристина Лялеви, които, ако са били добре запознати със законодателството и съдебната практика, е следвало да ги съблюдават стриктно и сами да се отведат от защитата и на двамата подсъдими", посочва още апелативната съдийка.

Съдия Митева посочва още груби нарушения, записани в мотивите на СГС. Има множество разлики в датите и местата на отвличанията на Киро Киров, опита за похищението на Борислав Динев и отвличането на Мехмед Чакър. При случая с Киров на едно място е посочено, че е похищението е било извършено на 27.03.2009 г., а на друго-на 27.03.2008 г. Опитът за отвличане на Динев също е отразен с разлика от една година - вместо 18.03. 2009 г е записано, че е станало на същата дата, но през 2008 г.

Апелативната съдийка отбелязва още, че е било нарушено правото на защита на Релето, след като в съдебно заседание на 19 септември 2011г. се е оплакал, че се чувства зле след прекаран инсулт. Тогава Даниел Димитров е прегледан от лекарски екип, който излиза със становището, че състоянието му е стабилизирано. Съдия Магдалинчева започва заседанието без да обърне внимание на думите на подсъдимия, че не се чувства добре и предпочита делото да се отложи. Тя приема преченката му за "субективна". С това Магдалинчева е нарушила правото му на защита, защото "обикновеното присъствие на подсъдимия в съдебната зала не е равнозначно на възможност за ефективно и активно участие в процеса срещу него", казва още съдия Митева. Другите две съдийки от съдебния състав на САС Христина Михова и Калинка Георгиева твърдят, че ако делото бъде върнато, някои от следствените действия не може да бъдат повторени. Предстои ВКС да реши какво ще прави с делото "Наглите".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама