НОВИНИ


Тесен кръг от хора влияе на политиката, рече президентът, но не каза кои

28 6096 16.09.2013
Тесен кръг от хора влияе на политиката, рече президентът, но не каза кои
Булфото

Не изключвам вариант за трайна дестабилизация на държавата при положение, че само през 2013 година вече имаме трето правителство, имахме парламентарна криза и продължаваме да бъдем в една много сериозна политическа криза, която не се решава.



Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Чирпан. Първият в държавата допълни, че имаме и две големи вълни на протести - тези от февруари и тези от юни месец. За да можем да решаваме проблемите, вярвам, че трябва да можем да ги посочим, каза още Плевнелиев. Той посочи, че се намираме в период на сериозна нестабилност и политическа криза.

Въпросът “Как ще се реши тази политическа криза?” за мен към момента все още е отворен, заяви държавният глава. По думите му – този въпрос е свързан преди всичко с диалог и създаване на механизми за доверие и общи проекти, общи действия между сериозните политически играчи.

Като президент винаги съм заявявал, че държа институцията отворена за всеки и поддържам диалог с всички, каза Росен Плевнелиев. Това, че снех доверието си от правителството, не означава, че аз не работя с него, напротив и ние споделяме общи позиции и приоритети по много въпроси, каза още президентът. Аз съм последният човек, който ще блокира който и да е позитивен процес в държавата, а напротив - ще го подкрепя, каза още Плевнелиев.

Според него големите политически играчи, парламентарно представените политически сили, трябва да излязат от този период на противопоставяне и да започнат да изграждат мостове за съвместни действия. Призовах и за декларация за общите приоритети в стартиралия нов сезон на парламента, каза президентът. По думите му - това е рецептата, но всичко няма да стане наведнъж от днес за утре, а ще бъде стъпка по стъпка, тъй като така се изгражда доверието.

Така се изгражда доверието и от гражданите към политиците, но за съжаление то е толкова ниско и няма да се повиши веднага, но с подходящите действия за повече прозрачност и резултати за нацията, и това ще се случи, заяви държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди тезата си, че има тесен кръг от влиятелни хора, които нацията сочи като българските олигарси, и се влияе на българската политика. Факт е, че има срастване на медии, политика и икономически интереси, каза още Плевнелиев. Той допълни, че утре започва много важни дебати с гражданите под надслов “Диалог с гражданите” и е поканил за участие всички, без да прави разлика между протестиращи и контрапротестиращи.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама