НОВИНИ


Хакери се замогват с откраднати фейсбук профили

2 6149 16.09.2013
Хакери се замогват с откраднати фейсбук профили

От няколко дни нагъл хакер шмекерува из Фейсбук. Потребителите на социалната мрежа са стреснати от крадец на профили. След като присвои виртуални самоличности, залива приятелския кръг на потърпевшия с молби да му изпратят sms-и на странен няколкоцифрен номер. Краткото съобщение до телефона обаче излиза на подвелите се по 6 лева.



Шашмата разкрива Димитрина Христева пред Нова телевизия. На 9 август тя получава лично съобщение от своя приятелка с текст: "Моля те, влез и харесай страницата ми за околна среда. След като се логнеш във Фейсбук, ще те пренасочи. Умолявам те, харесай я." Христева забелязва, че трябва да излезе от профила си и да влезе отново, за да достигне страницата от линка. Тогава тя пита приятелката си да не е някакъв вирус и получава отрицателен отговор, без да заподозре, че всъщност не говори с нея, а с хакер, разбил паролата.

Оказва се, че при движението излизане и влизане в социалната мрежа хакерът успява да сканира паролата и след това масово разпраща лични съобщения от профила на жертвата си. В тях съобщава, че телефонът му прави проблем и това е единственият шанс да си го поправи, а въпросният sms, който се праща, струвал само 0,24 лева. Подобен тип съобщения се изпращат и с призив за дарения, свързани с кауза на Българския червен кръст, но там хваналите се са далеч по-малко.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама