НОВИНИ


ГЕРБ и ДСБ сезират главния прокурор за саботажа на арбитража за "Белене"

19 5430 18.09.2013
ГЕРБ и ДСБ сезират главния прокурор за саботажа на арбитража за "Белене"
Булфото

ГЕРБ обвини правителството на Пламен Орешарски, че саботира арбитражното дело, заведено от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) срещу "Националната електрическа компания" (НЕК) заради поръчано и неплатено оборудване за над 870 млн. евро по спряния проект за строеж на АЕЦ "Белене".


В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи писмо от защитата на българската страна - адвокатска компания "Уайт енд Кейс", с което се предупреждава, че НЕК може да загуби делото.
Според бившите управляващи със забавено ангажиране на експерти и свидетели по делото, което трябва да стане до 23 октомври, се цели разделяне с руснаците на претендираната сума и затова в премиерът Орешарски още при встъпването си в длъжност казал, че това дело най-вероятно ще го загубим.

 
Не е ясно как скандалът ще се отрази на предстоящото дело, но е сигурно, че то вече бе предадено от българската държава още с встъпването в длъжност на премиера Пламен Орешарски, който на 31 май заяви, че "Атомстройекспорт” почти със сигурност ще спечели делото срещу България. Тогава той направи и забележителното заключение: Имам усещане, че ще е по-изгодно да довършим проекта за строителството на АЕЦ ”Белене”.

 

По-късно БСП започна официална кампания за рестартиране на АЕЦ-а, а правителството се ангажира да прави повторен анализ, за да се види дали проектът е икономически изгоден, което пък бе поставено като условие на ДПС да го подкрепи.

 
В новосъздалата се суматоха се включиха и Демократи за силна България, чийто представител Иван Иванов съобщи в сряда, че също ще изпратят сигнал до главния прокурор, за да разследва действията на кабинета по арбитражното дело. "Настояваме министър-председателят да представи публично отчет за всички действия, предприети от него за защита на българските интереси в арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт" в Женева. ДСБ ще подпишем и изпратим сигнал до главния прокурор, който да разследва действия или бездействия също, които умишлено са довели до ущърб на интересите на България и могат да доведат до огромна вреда", заяви Иван Иванов.

 
Според Бойко Борисов и бившия енергиен министър Делян Добрев, в писмо с гриф "спешно" до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев адвокатите от "Уайт енд Кейс" го предупреждават за евентуалните тежки последици от забавянето на ангажиране на експерти и определени свидетели, които да защитават българската позиция по заведеното от АСЕ дело в Париж.

Това е проява не на некомпетентност на това правителство и министър, а на умисъл, заяви Борисов в парламента. Щом не дават данните, сигурно 1 млрд. евро ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд евро от България, предположи той.

"Не им стигна, толкова пари са взели", допълни бившият премиер и каза, че ще сезира главния прокурор за бездействието на НЕК, защото има само един месец за реакция. "Ако не се отговори, България догодина ще бъде задължена с 1 млрд евро - и това при положение, че арбитражът е почти спечелен от нас", заяви Борисов, без да обясни как арбитражът е спечелен, при положение, че първите изслушвания по спора ще са следващото лято.

Лидерът на ГЕРБ ще настоява прокуратурата да направи проверка на случая, обмислял и дали да разговаря с премиера Пламен Орешарски, както и да се срещне с лидера на ДПС Лютви Местан.

В писмото, което стигнало до Борисов по "секретната поща”, се посочва още, че "този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито това на г-н Борисов, свързани с проекта "Белене”, нито е вид референдум за ядрената енергия в България". "Атомстройеспорт" просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене”, включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането.

 
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама