ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 27 май

0 4294 26.05.2008
Пресата на 27 май

Вестниците пишат за 4-ма военни министри в кюпа с далаверите с имоти; за Тапата София - тема за Нобелов лауреат; за това, че всеки татко ще е в майнчинство; за доктора без пари на морето.


Депутати поискаха имунитета на Близнаков заради сделки с военни имоти, разкрива Дневник.

Депутати от опозицията настояват бившият военен министър Веселин Близнаков (НДСВ) да се откаже от имунитета си като народен представител и да замрази участието си в Комисията за борба с корупцията до изясняването на пълната истина за злоупотребите с военни имоти. Повод за това са резултатите от проверката на сделките с военни имоти, поръчана от новия министър на отбраната Николай Цонев (НДСВ). Миналата седмица Цонев съобщи, че след вътрешния одит във ведомството са открити множество нарушения при сделки с военни имоти по времето на Веселин Близнаков. "Нещата са ужасяващи" в бившето управление за предказармена подготовка "Воинтех", което беше обявено в ликвидация през 2005 г. от Веселин Близнаков, заяви тогава Цонев. 

4-ма военни министри в кюпа с далаверите с имоти, добавя по темата Монитор.

По разпореждане на шефа на Сметната палата Валери Димитров е извършена проверка на сделките с военни имоти, която е установила редица нарушения. Злоупотреби с военно имущество по времето на 4-ма министри на отбраната е отчела Сметната палата. Констатираните в доклад на институцията финансови нарушения, засягащи имотни сделки, се отнасят за периода между 1998 и 2005 г., по време на който се изредиха двамата сини министри Георги Ананиев и Бойко Ноев, както и тези на НДСВ Николай Свинаров и Веселин Близнаков. Само преди седмица наследникът на Близнаков Николай Цонев съобщи за далаверите с имоти, позовавайки се на резултати от извършена по негово разпореждане проверка. Според отчета, част от който е качен на интернет страницата на СП, през ерата на 4-мата министри липсват каквито и да било критерии за определяне на военни имоти, които могат да бъдат продадени на частни лица. В доклада се посочва, че не са регламентирани и процедурите за избор на оценители на имуществото. Освен това данните от извършения одит сочат, че министрите не са осигурили последователно и стабилно регламентиране, осъществяване, контролиране и отчитане на продажбите и замените с имоти на МО. Експертите от СП отчитат също така, че през периода ведомството е загърбило прозрачността и финансово-икономическия анализ при търговете за замени с недвижимо имущество.  

АЕЦ „Белене“ може да излезе двойно по-скъпа, разкрива Дневник.

Строителството на АЕЦ „Белене“ ще се окаже с няколко милиарда евро по-скъпо в сравнение с обявената от правителството цена от 4 млрд. евро, а потребителите отсега ще плащат със сметките си за ток допълнителни разходи от 110 млн. евро годишно за консултантски услуги, за покриване на синдикирания заем към БНП „Париба“ и издръжката на предприятието „Белене“. Това обяви експертът от Института за изследване на риска към Виенския университет Георги Касчиев на дискусия за енергийните и финансови аргументи за новата централа. От Националната електрическа компания (НЕК) коментираха само, че Касчиев трябва да представи до- казателства за твърденията си.

Тапата София - тема за Нобелов лауреат, обявява Пари.

Над 20 млн. лв. ще отдели това лято Столичната община, за да обнови изцяло 20 софийски улици. Това заяви зам.-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов. Парите за ремонтите са отделени от общинския бюджет. В тази сума обаче не влизали текущите ремонти на пътната настилка. Парите не били проблем за Столичната община. При 1 млрд. лв. бюджет кметството може да си позволи дори да вземе заем за ремонтите. Идеята обаче не е обсъждана засега, тъй като средствата не били проблем.  

И таксиметровите шофьори почват протест, информира Дневен Труд.

Националният протест на автомобилните превозвачи ще се проведe в сряда. Тогава всички браншови организации ще се обединят в протестите си, съобщи Антон Костадинов от Инициативния комитет на протестиращите. Във вторник излизат на протест такситата, а в сряда автомобилните превозвачи. По думите му във вторник ще протестират превозвачи в Бургас, Русе, Плевен, Варна, Велико Търново, Пловдив и други. “В София няма да се протестира, защото не получихме разрешение”, каза Антон Костадинов.  

Помощите за топло в аванс, възрадва Дума.

Тази година молбите ще се приемат от 1 юли до 31 октомври От 1 юли до 31 октомври т. г. ще се подават молбите-декларации за отпускане на целева месечна помощ за отопление. Това е едната новост, залегнала в специална наредба за условията и реда за получаване на помощите за топло. Тази година те ще се плащат на ръка, вместо с досегашните ваучери, независимо за какъв вид отопление са. Ще се предоставят авансово еднократно за целия отоплителен сезон, уточняват от “Социално подпомагане”. Месечният размер на целевата помощ за отопление ще бъде на база левовата равностойност на 350 кВтч електроенергия, от които 250 кВтч дневна и 100 кВтч нощна електроенергия, по действащи цени на електроенергията в началото на отоплителния сезон. Право на помощта, както и досега, ще имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията на чл. 10 и 11 от правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За самотно живеещи хора помощта ще е 96,25 лв. Дете сирак ще получава 90,20 лв., толкова ще взема и дете с трайно увреждане, за всеки един от съвместно живеещи съпрузи сумата е 66 лв. 

Инвалидите у нас - отрязани от света, установява Монитор.

Голяма част от българските инвалиди, дори в големите градове, са откъснати от света. Те нямат възможност да излязат, не ходят на работа и се срещат с приятели само вкъщи. Причината да са арестанти в собствените си домове е, че тротоарите, подстъпите към различни ведомства и фирми, ресторантите и сладкарниците са непреодолими за инвалидните им колички. Хиляди български граждани остават арестувани зад четирите стени по една единствена причина - инвалидност. Това установи репортерска проверка на “Монитор”. Проблемът не е само в София, без път са хората със специфични потребности, както още ги наричат в Европейския съюз, в почти всички големи градове на страната. В по-малките населени места положението им е още по-тежко. Внезапни проверки започват до месец-два във всички ведомства из цялата страна.

Обещават доктор без пари на морето, осведомява 24 часа.

Държавата открива кабинети за безплатно медицинско обслужване на българи и граждани от ЕС по морето. Наричат се изнесени спешни портали и ще заработят от 1 юни, съобщи зам.-здравният министър д-р Матей Матеев. Според наредбата областните болници в Бургас и Добрич и университетската “Св. Марина” във Варна ще пращат екипи в районните си курорти за лятото. Добрич отговаря за Каварна и Балчик. От Варна пращат лекари в Златни пясъци, а от Бургас – в Поморие, Приморско, Созопол, Несебър и Царево.  

Всеки татко в майнчинство, радва бащите Стандарт.

Властта готви нов шок за татковците. Всеки от тях ще излиза задължително в майнчинство, за да се сближи с бебето. Три варианта за платен отпуск на бащите обсъжда социалното министерство. Най-революционна е идеята 9-те месеца за повиване на бебе да се разделят между родителите. Първите три месеца край люлката ще бди майката, следващите три – таткото. За последните 90 дни съпрузите ще теглят чоп. Ако не се споразумеят, губят платения отпуск, уточни зам.-социалният министър Лазар Лазаров. Той съобщи, че подобна практика има в Германия и Исландия. Втората идея е бащите да сменят памперси 9 месеца вместо съпругата си. Те ще взимат 90 % от заплатата. Третата възможност е само 15 дни платен отпуск за таткото при появата на наследник.  

Томов в Лондон, среща се с Митал и Жеваго, четем в Меридиан мач.

Президентът на ЦСКА Александър Томов от понеделник е в Лондон, където ще разговаря с настоящия собственик на отбора Прамод Митал и кандидат-купувача Константин Жеваго. Повод за срещата са последните преговори за продажбата на „Кремиковци“ и ЦСКА, разбра „Меридиан Мач“. Според запознати на 90 процента всичко е договорено и украинският олигарх ще бъде новият собственик на „армейците“. Преди дни Томов обяви, че сделката трябва да бъде финализирана и официално обявена до 7- 8 юни.  

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама