НОВИНИ


ГЕРБ се възнаградили с 29 млн. лв. по време на криза

44 5036 20.09.2013
ГЕРБ се възнаградили с 29 млн. лв. по време на криза
Петър Мутафчиев Булфото

Около 29 млн. лв. допълнителни възнаграждения са получили служителите на девет министерства за последните две години от управлението на ГЕРБ – 2011 и 2012 г.


Петър Мутафчиев от Коалиция за България е получил отговор на писмените въпроси, които е задал към редица министерства за допълнителните възнаграждения, които са получавани от техните служители, съобщи самият той пред журналисти в парламента. Сумата включва възнаграждения получавани както по правилника за стимулиране, така и за участие в комисии, касаещи обществени поръчки и т.н.

Отговори са получени от следните министерства: Министерството на транспорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, Министерство на отбраната, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на външните работи.

Най-голяма сума за допълнително стимулиране на държавните служители е отпускана в Министерството на финансите – около 14 млн. лв., а най-малка е сумата в Министерството на образованието и науката – 100 000 лв.

„Има служители, които са получавали десетки хиляди лева допълнителни възнаграждения. За две години един служител от Министерство на транспорта е получил над 110 000 лв. само за участие в комисии, което е недопустимо за период на криза. В една от годините този служител е получил 58 000 лв. Ще поискаме конкретни данни за тези служители, за да е наясно обществото как са харчени държавните средства”, посочи депутатът.

„Нашият въпрос беше формулиран и за конкретни лица, т.е. да ни се представят данни за фамилиите, длъжността и какви суми са получавани като допълнително възнаграждение и участие в комисии. Ползвайки Закона за личните данни подобен списък ни беше отказан. Данните са дадени общо за дирекции с обща численост. Ние не сме удовлетворени от този отговор. Тук става дума за разходване на държавни средства от държавния бюджет, става дума за период, в който на всички български граждани бяха замразени доходите. През целия този период държавните служители са получавали допълнителни заплати.

Ще зададем отново въпроса си, заяви Мутафчиев. Той уточни, че чакат отговори и от останалите министерства.

„Това не е атака към администрацията. Това е атака към принципа на разпределение на държавните средства от досега управляващите от ГЕРБ”, отбеляза депутатът. Той подчерта, че иска откритост и да е ясно какво е ставало в двете години, когато се е твърдяло, че трябва да се свиват доходите, не се увеличават пенсии и заплати на учители, полицаи, а същевременно някой е раздавал пари.

„Надявам се, че сегашното правителство ще вземе поука от това, така че да не се получават такива дисбаланси”, каза още Петър Мутафчиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама