НОВИНИ


ЕС ни отпуска пари само срещу реформи

11 5003 23.09.2013
ЕС ни отпуска пари само срещу реформи
Огнян Златев, представителят на Европейската комисия в България Булфото

Една от характерните новости в новата финансова рамка за периода 2014-2020 г. е, че пари ще бъдат отпускани срещу реформи и се отделя внимание на постигане на целите на Европа 2020.


Това заяви представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев по време на дискусията "Седемте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса".

Важен е начинът, по който тези средства ще се планират и се обръща особено значение на малкия и среден бизнес като фактор за растежа, за да бъдат преодолени последиците от икономическата криза. На 24 и 25 октомври тази година ще бъде открита Седмицата на малките и средни предприятия, припомни Златев, цитиран от БГНЕС.

Публичните инвестиции са важни, но философията на новия програмен период е насочена към бизнеса и създаването на нови работни места, заяви в словото си вицепремиерът Зинаида Златанова.

В последните месеци дебатът за това ще става все по-интензивен, защото политиката на сближаване на ЕС е вече по-различна - към стимулирането на реформи в политиката на държавите–членки. Няма държава, която да е пощадена от бюджетни ограничения. При подготовката на следващия програмен период България прилага принципите на кохезионната политика и днес разполагаме с нашите научени уроци, припомни Златанова.

Този опит ще ни помогне да осигурим ранния старт на този период. Подобренията при нас са в няколко направления - в анализа и стратегическата част, в ключови отрасли: транспорт, съдебна система, интегрирания подход в други области като включването на ромската общност в тези процеси и др. ЕК ще иска да види и качество на реформите, а не просто някакви идеи, подчерта Златанова. За мен е важно,че стартираме тази дискусия за двете оперативни програми, които имат значение за частния бизнес, заключи тя.

За съжаление, ситуацията в икономиката не е от най-добрите, затова всички заедно трябва да идентифицираме проблемите и да намерим решенията като подобрим бизнес климата, посочи министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Сега вече имаме като правителство конкретни стъпки, около 100 режима, но това не е всичко - идеите трябва да дойдат и от бизнеса, подчерта министърът. Това се отнася и за ОП за иновации, вярно че тази програма е първата, но тук е моментът да не се уповаваме на база грешки, а да направим програма, която да ни доведе до реалните резултати и да не изпускаме националния интерес, смята Стойнев.

Трябва заедно да работим за просперитета на българската икономика, призова той. А българският бизнес има нужда преди всичко от технологична модернизация, но трябва да видим как нашите нужди се вписват в европейските приоритети и ние вече направихме такава концепция.

Тази оперативна програма за иновации е точно в подкрепа на нашия бизнес, подчерта Стойнев. Договорихме наистина повече средства в сферите, където имаме най-голяма нужда, добави той. Мярката "технологична модернизация" ще тръгне, от петък са ни дали от ЕК "зелена светлина", средства за нея са намерени, обяви Стойнев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама