ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 28 май

0 3870 27.05.2008
Пресата на 28 май

Вестниците пишат за България пред инфлационен шок; за това, че всяка втора обществена поръчка у нас е незаконна; за “Софийски имоти” - основен спонсор на Празника на зелето; за блокирането на София.


Фич: България е пред инфлационен шок, пише Дневник.

България е на четвърто място сред нововъзникващите пазари, чиито икономики са заплашени от сериозни неблагоприятни последствия от високата инфлация. Данните на рейтинговата агенция "Фич" поставят пред страната само Ямайка, Украйна и Казахстан. Зад България остават дори балтийските републики, които от дълго време поддържат висок темп на нарастване на цените. Това е поредното предупреждение на международни институции за потенциални проблеми, свързани с инфлацията. Български политици и анализатори обаче твърдят, че повод за притеснение все още няма. Наскоро министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви страховете от поскъпването на храните за преувеличени с мотива, че има "устойчива тенденция" към понижаване на цените на продуктите. Прогнозата му дойде ден след като националната статистика обяви рекордна инфлация в страната от 14.6% в края на април спрямо същия месец на миналата година.

Министър отчете спад на цените, цитира 24 часа. 

Голяма част от цените на хранителните продукти тръгват надолу, каза вчера икономическият министър Петър Димитров. Според него очакванията за скок могат да се открият само в "дълбините на българското мислене". Хлябът не би трябвало да поскъпва. Цената на пшеницата през последните седмици падна и се очаква добра реколта, обясни министърът.  

Сивата икономика - бариера №1 пред инвестициите, съобщава Дневник.

Неформалната икономика е най-сериозната бариера пред фирмените инвестиции в България според проучване на Световната банка у нас през миналата година, а заедно с корупцията е основен проблем за легалния бизнес през последните десет години. Изводите са в доклада на Центъра за изследване на демокрацията, който вчера беше обсъден на кръгла маса за сивата икономика. Половината дейности в строителството - на тъмно Един от най-засегнатите сектори, който същевременно генерира сива икономика, е строителството, където по различни изчисления до 50% от дейността се извършва, без оборотите и разходите да се осчетоводяват коректно. Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев за 70% от произведения бетон в България не се плаща ДДС. Сивият сектор се поддържа и от практиката сделките с недвижими имоти официално да се сключват по данъчна оценка и отделно да се плаща до истинската договорена цена. Случва се и строителите да застроят повече площи от позволеното, коментира Руслан Стефанов от ЦИД. Според него тези нарушения са почти типични при строителството на хотели, което включва в групата и сектора на туризма. Отделно хотелите също не декларират изцяло своите обороти.

Оправдаха Веска от “Орион”, оповестява 24 часа. 

Бизнес дамата Веска Меджидиева е била оправдана вчера от Софийския апелативен съд (САС). Преди година съпругата на боса на "Орион" Румен Спасов бе осъдена задочно на 7 г. от градския съд за обсебване на 79 млн. стари лева от Българска земеделска и промишлена банка. Прокуратурата я обвиняваше за източването общо на над 1,2 млн. долара през 1994-1995 г. от набирателната сметка на банката. Присъдата на първата инстанция бе обжалвана от защитата и от прокуратурата, която поиска конфискация на 13 дка до Резово, собственост на емигриралата в ЮАР дама. 

Банкер загуби 12 бона пенсия, информира Стандарт. 

Шеф на фалирала банка се размина с 12 000 лева пенсия. Рекордната сума му се полага по документи, защото се е осигурявал на пълната си заплата преди десетина години. Заради тавана на пенсиите обаче сега каръкът взима само 490 лева. Абсурдната ситуация разкри управителят на НОИ Йордан Христосков. От следващата година ексбанкерът ще взима 700 лв. заради повишението на максималния размер на парите за старост. Дори когато таванът окончателно падне, рекордьорът ще трябва да се примири само с 900 лева, защото се е пенсионирал по старата осигурителна система. Повечето бивши банкери би трябвало да получават между 3000 и 7000 лева, но законът не им позволява да ги вземат, обясни Христосков. 

Всяка втора обществена поръчка у нас е незаконна, обявява Монитор.

Само за миналата година са обявени 15 хил. обществени поръчки на обща стойност 6 млрд. лева. Проверени са 1500 от тях на стойност 600 млн. лв. Оказа се, че всяка втора от тях е незаконна. Данев каза още, че не е съгласен с официално обявените данни за свиване на индекса за корупцията. Според него сивата икономика придобива вид на икономическа наркомания. Той поясни, че тя устройва работодателите, самонаетите, администрацията. В момента тече обществена поръчка за извозване на балите с боклука. Не е ясно как са оповестени условията по нея, след като не се знае на какво разстояние тези бали ще бъдат извозвани, обясни шефът на БСК. Данев добави, че 22% от продажбите на дизелово гориво също са в сивата икономика. Като фактор за създаването на условия, неясните източници на средства да съществуват комфортно, председателят на БСК коментира рекламното послание на банка, от което става ясно, че банката не иска да знае с какви пари разполага клиента - важното е да може да си изплати заема. Затова според Данев продължава да виси въпросът как множество бизнеси, които са в тежка финансова криза според отчетите в данъчната си документация, без проблем погасяват заемите си. Затова, заключи Данев, банките всъщност участват в прането на пари и подкрепят сивата икономика. 

Разпродаваме военните заводи, информира Дума.

Някои от по-големите заводи и част от по-малките предприятия на ТЕРЕМ могат да бъдат приватизирани до края на годината. Това обяви вчера зам.-военният министър Спас Панчев по време на международната конференция за отбрана и сигурност в Пловдив. В приватизацията на военните ни заводи ще участват европейски и НАТО-вски държави, каза още той. Първи в списъка за приватизация са “Вазовските машиностроителни заводи” (ВМЗ-Сопот). За четири от по-малките дружества на ТЕРЕМ процедурата е в ход и през юни ще дойдат първите оферти за приватизацията им, а за големите дружества - Флотския арсенал, “Хан Крум”, “Ивайло” и “Георги Бенковски” също следващия месец се очаква списък с кандидатите, които имат интерес да участват в тяхното раздържавяване. Едно от условията ще бъде по-малките предприятия да запазят дейността си за период от три години, а по-големите заводи - за пет. Офертите на кандидатите за приватизация на военните ни заводи ще се приемат до 6 юни. Попитан какво ще се случи с отбранителната ни промишленост, ако след пет години новите собственици на големите дружества променят производството им, зам.-министър Панчев обясни, че имаме големи частни и добре работещи фирми в отбранителната индустрия - "Арсенал", "Дунарит", "Аркус", "Черно море" "Самел", "Битова електроника", на които може да се разчита, заключи зам.-министър Панчев. 

“Софийски имоти” основен спонсор на Празника на зелето, научаваме от Монитор.

Дружеството "Софийски имоти", което се проверява от 2 години за източване, е било основен спонсор на Празника на зелето в софийско село. Това съобщиха за "Монитор" наблюдаващите прокурори Пламен Георгиев и Пламен Панайотов. Те обясниха, че мероприятието се е провело преди няколко години. За организирането му "Софийски имоти" дало около 10 000 лева. "Това е капка в морето естествено, но просто прави впечатление за какви куриозни неща са давани пари от едно дружество, което според счетоводните отчети е работило, за да се издържа и без почти никаква печалба", обясни прокурорът Панайотов. Сред другите начини за точене на пари от "Софийски имоти" са спонсорствата и даренията на големи суми. Впечатление прави факта, че дружеството е основен спонсор на спортен клуб "Славия", от който притежава и акции. Те са придобити, след като "Софийски имоти" апорира стадион, басейн, хотел и други апетитни парцели в столицата. В замяна получава акции на стойност 3 млн. лева. 

СДС иска 18% ДДС и замразени акцизи, съобщава Дневен Труд. 

Замразяване на акцизите на горивата за 2 години, намаляване на ДДС на 18% и по-ниска осигурителна тежест с 6% вместо с 2 %, както предлага правителството. Това са част от мерките, които предложи вчера Националният съвет на СДС за стопиране на галопиращите цени на горивата и високата инфлация. “Правителството на БСП, НДСВ и ДПС се провали - увеличиха предсрочно акцизите, уж да се подготвим за приемане на еврото. Европа не ни допусна дори до двегодишния период за подготовка за това. Значи плащахме по-скъп бензин, цигари и кафе заради некомпетентно управление”, отсече синият икономист Мартин Димитров. Той поиска и намаляване на акциза на газта. У нас той е с 30% по-скъп, отколкото изисква ЕС, а цената засяга към 600 000 българи, които карат коли с газови уредби, обясни депутатът. Сините обявиха още, че при негативен доклад за България от Еврокомисията през юни СДС ще иска вот на недоверие на кабинета. Преди седмица и ДСБ заявиха, че ще искат вот срещу властта. “При лош доклад изходът ще е само предсрочни избори”, отсече Надежда Михайлова. След дълги препирни за датата СДС вчера насрочи и Национална конференция на 26 юли, на която да приеме новия си устав. Документът обаче предизвика брожения в редиците. Общинарят от София Стефан Иванов дори пусна статия с критики към синьото ръководство и проекта за устав на блога си в интернет, защото Юруков и компания не му дали думата пред Националния съвет. Изненадващо от дневния ред на форума вчера отпадна и докладът на Контролния съвет на сините за “реабилитация” на изгонените седесари от 2000 г. до 2007 г., сред които Евгений Бакърджиев и Христо Бисеров. Отмени я лидерът на СДС Пламен Юруков. Той самият не подозирал, че главният му секретар Пламен Радонов е вкарал документа за обсъждане. 

Протести и ремонти блокират София, предупреждава Новинар.

Ако нямате спешна работа, по-добре не ползвайте автомобилите си в днешния ден - задръстванията ще бъдат ужасни, съветват от Столична дирекция "Полиция". Ежедневният трафик ще бъде допълнително натоварен заради националния протест на таксиметровите водачи. Митингът ще се проведе от 10,30 до 13,00 ч на пл. “Св. Ал. Невски” в столицата. През това време полицията е въвела временни забрани за движение на моторни превозни средства. Ако е особено наложително да пътувате с колата си, по-добре изберете обходни маршрути за движение, съветват униформените. Забранява се влизането в двете посоки в този часови пояс по улиците “Оборище” - между ул. “Раковски” и бул. “В.Левски”, ул. “11-ти август” - между бул. "Дондуков" и пл. “Св. Ал. Невски” и бул. “Цар Освободител” - между бул. “В. Левски” и ул. “Раковски”. От сутринта в осем до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на автомобили с изключение на тези, които превозват участниците в митинга. Очаква се и шествие от около 500 товарни автомобила. Те ще се движат по маршрута от с. Казичане по южната дъга на Околовръстен път; северната дъга на Околовръстен път – с. Казичане. 

 Дизелът 3 лв. за Коледа, предрича Стандарт.

3 лева ще струва литър дизелово гориво до края на годината. Причина за това ще е скокът на петрола до $150 за барел до края на декември. Това прогнозира Евгений Пронин, началник на управление в "Газпром". Мисля, че в края на 2009 г. цената на барел ще е около $200, заяви Пронин и допълни, че епохата на евтиния нефт приключи. Според него около 70% от петрола на Русия се добива от находища, открити през последните 25 години. В периода 2004-2007 г. в Русия бяха открити 194 нови находища, а само през 2007 г. за търсене и проучване в страната са инвестирани $5 млрд. 

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама