НОВИНИ


Цветелин Кънчев: Срамуваме се от Цар Киро

11 7644 29.09.2013
Цветелин Кънчев: Срамуваме се от Цар Киро
Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев Булфото

Историята за Цар Киро идва още от статия във вестник „Работническо дело” от 1988 г. Образът му беше затвърден от медиите в годините на демокрацията. И на мен ми бяха преписали титлата „дон”, но аз я подарих на едно момче.



Това каза лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев в студиото на „Всяка неделя” по Нова телевизия. През същата тази 1988 година Кирил Рашков беше осъден на 15 години затвор за незаконна търговия със сребро и електронни часовници. Петър Младенов го амнистира през 1991 година и оттогава започна медийното му възвеличаване като “цар”.

При циганите има една поговорка, че всеки мъж е цар в собственото си семейство. Всъщност, в статията на “Работническо дело” той бе наречен наследник на цар Гого, а те са от различни родове и това е чиста лъжа. Цар Гого е легендарна фигура, бил е кмет на 9 села и преди и след 9 септември 1944 година, твърди ромският лидер, докато Рашкови нямат нищо общо с него.

Зад гърба на Кирил Рашков стоят държавници, които провокираха в него едно чувство за недосегаемост. По думите му бившият премиер Иван Костов „разтребил трасето пред Рашков", след като елиминирал самия Кънчев от ръководството на циганите в България. Самият Костов имаше нужда от тяхната подкрепа, не само в Плевен, уточни Кънчев.

Аз мога да пия ракия в пластмасова чаша с таксиметърджии и шлосери, а тяхното семейство защо не може, даде пример Цветелин Кънчев за разликата между него и Кирил Рашков. На бай Киро обаче никой не може едно да му отрече – има много точен бизнес нюх.

Кирил Рашков е изявен антикомунист, той е с дясно мислене и затова никога не е имал подкрепа в нашата общност, заяви Цветелин Кънчев. Затова той няма подкрепата на нашите хора, които са повечето бедни и с ляво мислене.

Никой не стои зад него от нашата общност, даже се срамуваме, защото той резели цялата ни каста. Нито златният трон се оказа златен, а университетът Кеймбридж се оказа гръцки затвор. Цветелин Кънчев посъветва Рашков да не се връща в Катуница и подчерта, че там сблъсъкът грешно е наричан етнически, а не социален, тъй като срещу семейство Рашкови се вдигнали и други цигани.

Евророма никога не са давали пари, за да купуват гласове. Другата партия у нас, която прави така, е БСП, твърди ромският лидер. Според него, той няма нужда да купува гласове, защото неговите хора гласуват по съвест, независимо, че взимат пари от други.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама