НОВИНИ


Мистериозен пожар изгорил документи за АЕЦ "Белене"

26 6740 05.10.2013
Мистериозен пожар изгорил документи за АЕЦ "Белене"
Булфото

Родната прокуратура остава без важни документи за делата около проекта АЕЦ "Белене" заради мистериозен пожар. Причината е, че руската страна е отказала да предостави на нашите магистрати фактури, доказващи платени суми около сделката за продажбата на стария реактор за АЕЦ "Белене" обратно на Русия, твърдят запознати.



Отказът е обяснен с това, че в офис на "Атомстройекспорт" (АСЕ) е избухнал пожар и документите са изгорели. Информацията обаче не е официално потвърдена, пише "Стандарт".

Липсата на счетоводните документи поставя сериозни препятствия пред защитата на НЕК в арбитражните дела, които води с "Атомстройекспорт" и сумите, които искат двете компании една от друга за неизпълнени ангажименти. Това пречи и на разследването на нашата прокуратура, което се води от 2010 г. за злоупотреби по проекта "Белене". Едно от проверяваните неща е оценката на стария реактор за 295 млн. евро и условията в договора за продажбата му. Освен съмненията за занижена цена проблем има и със самата сума, тъй като НЕК е получила 205 млн. лв., а освен това е заплатила и разходите за транспортирането на съоръжението до Русия.

"Вероятно руснаците умишлено крият документите, които в крайна сметка могат да бъдат в техен ущърб", смятат специалисти от енергийния бранш. Самата компания разполага с много документи около продажбата на стария реактор за Втора атомна и транспортирането му до Русия, където той вече работи в блок 4 на АЕЦ "Калининская". "Всички книжа, които има при НЕК, са били предоставени на прокуратурата. Вероятно някои от тях се дублират и с предоставените от "Атомстройекспорт".

Конкретно документите, които се изискват от руското дружество, обаче при нас ги няма", казват източници от българската компания. В НЕК също не са чували в сградата на руската компания да е имало пожар. В интернет също няма данни за подобен инцидент. "Защо пък не им изгоря стаята, в която е искът срещу нас, а това се случва там, където има важни документи?", питат се в НЕК.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама