БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Слагат таван на лихвите за бързите кредити?

0 6639 05.10.2013
Слагат таван на лихвите за бързите кредити?

Да има таван на лихвите за бързите кредити до 400 лв. предлага депутатът от БСП Кирил Добрев. Идеята е, че трябва да има законов регламент и този вид кредити да подлежат на контрол и регулация.



Става въпрос за заеми, отпускани от небанкови финансови институции и заложни къщи, защото сумите до 400 лв. не се водят банков кредит, обясни Добрев.

Той предлага, ако средният банков лихвен процент е 8,9%, бързите кредити да се дават с до максимум 2-2,5 пъти по-голяма от тази лихва. Вярно, тук рискът е по-голям, но лихвеният процент пак ще е по-голям от този на банките, обясни соцдепутатът.
"Говорил съм с хора, които вземат подобни кредити - обикновено искат 70-100 лв., за да си платят сметките, а след това връщат 140 или 200 лв. Лихвите за 2 месеца в момента отиват над 100%", заяви Добрев пред "24 часа".

"Секторът на небанковите кредити в момента върти близо 1,5 млрд. лв. Колкото по-беден е един народ, толкова повече се увеличава работата на подобни финансови институции, а те спекулират", допълни Добрев. Предстои той да обсъди идеите си с парламентарната група на Коалиция за България.

В момента няма ограничение за лихвите, които начисляват фирмите за бързи кредити. Оскъпяването с всички разходи стига и над 400% годишно. Отделно тези, които отпускат заеми до 400 лв., често имат такси за забавено плащане, няколко пъти по-високи от лихвата, както и за предсрочно погасяване. От тях клиентът не може да се откаже в 14-дневен срок. Причината е, че не са в обхвата на закона за потребителския кредит.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама