ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 30 май

0 3774 29.05.2008
Петъчната преса на 30 май

Вестниците пишат за скока на парното и тока; за ужилването на армията с 10 млн; за това, че всяка седмица едно дете се самоубива; за 80-те тона нефт, носещи се към черноморието ни, за Стоичковата яхта "Принцеса Мариана".


Парното ще поскъпне с 15%, токът за бита - с 18% от юли, сразява Дневник.

Намеренията на държавния регулатор за сериозно поскъпване на енергийните тарифи от 1 юли засега не срещат отпор сред бизнеса или ЕРП-та, които изглеждат най-ощетени в тарифите си. Следващият понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще тества на обществено обсъждане разчетите цените на парното и топлата вода да се увеличат с 14-15%, на тока за бита и за малките и средни фирми - с 18%, а електроенергията за големите консуматори - с 15 до 33% в зависимост от доставчика. От Българската стопанска камара коментираха, че бизнесът е информиран сравнително навреме за ценовите перспективи. От електроразпределителните дружества отказаха официални коментари с мотива, че още анализират сметките на регулатора. След като цените на парното бяха задържани миналото лято, сега топлофикациите поискаха 20% поскъпване заради натрупаното поскъпване на природния газ с 24% от началото на годината по техни данни. Регулаторът е орязал почти всички дружества, като е пресметнал новите им тарифи при 12% по-скъпо синьо гориво от юли, въпреки че "Булгаргаз" още не е внесъл предложението си. Преди няколко месеца шефът на ДКЕВР Константин Шушулов обяви, че регулаторът ще се опита да задържи поскъпването на природния газ в рамките на 10% за тримесечие. 

Армията ужилена с 10 милиона лева, изчислява сумарно Монитор.

Злоупотреби с военно имущество за над 10 милиона лева разследва Софийската военноокръжна прокуратура. Предварителната проверка е образувана срещу началника на Военната академия ген.-майор Евгени Манев и подполк. Димитър Ватралев, който е зам.-шеф на финансите на Сухопътни войски. Третото разследване, започнато от военните прокурори, е срещу неизвестен извършител и е за нарушения при продажба и разпореждане с военни имоти, които довели до щети за Министерството на отбраната в размер на около 10 милиона лева. Това съобщиха от институцията. Военното обвинение проверява ген.-майор Манев за неизпълнение на служебни задължения и злоупотреба със служебно положение при ремонти в Академията, които довели до щети от около 130 000 лева. Зам.-шефът на финансите на Сухопътните войски подполк.Ватралев ще отговаря на въпроса за за превишаване на власт при сключване на договори за покупка на компютърни конфигурации. Според проверяващите от Сметната палата и военното ведомство в резултат на негово разпореждане са настъпили щети за Министерството на отбраната в размер на около 35 000 лева. На вчерашното заседание на комисията по отбрана нейният председател Ангел Найденов обяви, че ще започне работа за промяна на три закона.

Коалиция „Калашников” атакува Казанлък, научила е Дума.

13 от най-добрите специалисти в оръжейния завод “Арсенал” АД са включени в листата на новата коалиция “Експерти за Казанлък”, която ще участвува в частичния избор за местна власт на 21 юни. Водач на листата е изпълнителният директор на дружеството инж. Николай Ибушев, следват го шефът по технологиите и иновациите инж. Янко Запрянов, шефът на проектирането и инвестициите Цветан Шиков, лидерът на КНСБ Атанас Бозов и др. 35 са общо регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и независими претенденти. Ако бъдат избрани, “Експерти за Казанлък” ще работят без заплати, а парите ще са за благотворителност. Сред приоритетите на кандидатите е изграждането на модерна инфраструктура, като предпоставка за успешното развитие на бизнеса и социално-икономическата среда. Един от основните инструменти за постигането на останалите им цели е емитирането на общински облигационен заем до края на 2008 г. На изборите миналата есен в Казанлък основни играчи в съвета бяха БСП и ГЕРБ, следвани от ФАГО, Лидер и “Атака”. Изборът беше касиран от ВАС заради дело, заведено от независимата кандидатка за съветник Цветанка Пискова, лидер на местната “Подкрепа”. 

Юридически отпор за евтина регистрация на дружества, обявява Дневник.

Отпор на депутатите юристи очаква в парламента гласуваното вече на първо четене десетократно намаление на минималния капитал за регистрация на акционерно дружество и дружество с ограничена отговорност. Предложението, внесено от зам.-председателя на парламентарната бюджетна комисия Мартин Димитров (ОДС), предвижда изискуемият за АД капитал да стане от 50 хил. на 5 хил. лв., а за ООД съответно - от 5 хиляди на 500 лв. Мотивите на вносителя са, че така България ще се доближи до 65 държави в света, които нямат финансови изисквания при създаване на търговски дружества. Толкова е броят им, посочен в изданието на Световната банка Doing Business 2008. Противоречие с европейска директива, възможни трудности при изпълнението на присъдени вземания и липса на гаранции за кредиторите се очертават като основните аргументи на депутатите - противници на идеята. Облекчаването на условията ще помогне на малките и средните фирми по-лесно да диверсифицират бизнеса си и да определят инвестиционните си намерения, смята президентът на Националното сдружение на малките и средните предприятия Елеонора Алексова.

Всички бяха толкова добри, те защо ни ги транжираха, анализира тревожно Новинар.

Защо ексхумират сестрите Белнейски. Защото не знаят къде да ровят за сина на Венци Стефанов, Стоян Стоянов и Ангел Бончев. Не разказвайте този виц пред близките на изчезналите. В него няма дори черен хумор. А само ужасен дефицит на публичен враг. Кои са лошите в страшния ни филм. И подозираме ли въобще някого, докато (не)намираме транжирани капачки с усукани черва. Кого трябва да хванем напук на подреденото му алиби. Враговете живеят анонимно и надалеч като в антиимпериалистическа пропаганда. И никога в нашия вход. Спешно трябва да им сменим адресната регистрация, защото да се преследваш с нищото прилича повече на обществена параноя. От Ал Капоне до Бин Ладен по-модерната пропаганда развива една и съща кампания. Да хванем точно това копеле. Без да й пука, че то всъщност спи с руси жени на свети Валентин. Когато на празника освен секс се случват и кланета (Клането на свети Валентин, 1929 г.). И без да има значение сложният бекграунд в отношенията президент-терорист (преди 11 септември 2001 г.). Когато врагът е конкретна wanted личност, много по-вероятно е все някога да бъде размазан. Обратното на собствената ни тайнственост, оправдаваща се с да не пречим на разследването. Най-недостоверното клише, повтаряно от едни и същи разследващи. За тях имаме съмнения, че няма да разберат дори ако жена им преспи с половината квартал. А тя наистина го прави. В момента я оправят през една пряка, докато мъжът й играе на тайни. Къде е списъкът с отстреляните разследващи. Липсата му е добра новина само за роднините. На останалите им липсват от тези погребения. Дъщерите ви ще бъдат изнасилени и после обезобразени. Синът ви ще изчезне и следващите години няма да се появи. Мъжът ви ще паркира и също няма да се върне (два пъти). Това дори не го казва Шишо Бакшишо. Всички ще умрем съвсем скоро е най-лесното внушение, което може да бъде импровизирано по всяко време. Когато около мутрите намираме гилзи – те са заради техни лични работи. И разследването се случва по полицейски us модел отпреди 100 години – да оставим сицилианци и неаполитанци сами да се прочистят. 

Всяка седмица едно дете се самоубива, шокира Новинар.

Около 50-60 български деца всяка година слагат край на живота си, съобщи за „Новинар” психологът Иван Игов. Според него децата посягат на живота си, защото не намират начин да се справят сами с проблемите си, нито успяват да намерят помощ от специалисти, родители или учители. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве само през 2006 г. 33 деца на възраст до 19 години са се самоубили, а общо 652 деца са направили опити. Една четвърт от българите, които правят опит да отнемат сами живота си, са деца, каза Лиляна Пенчева от центъра по обществено здраве. Момичетата по-често посягат на живота си от момчетата, но пък при силния пол повечето опити завършват със смърт, каза Пенчева. Момчетата по-често посягат към въжето или скачат от високо, а момичетата прибягват към медикаменти. 95% от суицидните опити при момичетата са свързани със самонатравяне. Най-често младите правят опити да се самоубият, когато страдат от депресия и не се лекуват. Според специалистите това състояние се проявява различно и съответно симптомите за него са различни. Най-често момчетата проявяват агресивно поведение, а момичетата се затварят в себе си. Според Пенчева бруталните клипове и филми, в които има насилие, оказват най-силно въздействие върху децата до седмица след като са го видели. Ако в този период децата са разстроени емоционално или са в депресия, могат да посегнат на живота си. 

Зовем Брюксел на помощ заради войната по пътищата, съобщава Монитор.

Правителството да настоява пред Европейската комисия за въвеждане на общи правила при организацията на движението по пътищата. За реализирането на такава инициатива ще работи НДСВ, стана ясно вчера, след като жълти представители на законодателната и изпълнителната власт се обединиха около становището, че войната по пътищата е излязла извън контрол и Брюксел трябва да ни задължи да предприемем сериозни мерки. Според бившия външен министър и настоящ депутат от НДСВ Соломон Паси, който е инициатор на идеята, при наличието на такъв приоритет в общността управляващите ще имат за съюзник Еврокомисията и ще се справят с проблема много по-лесно. По думите на избраника, ако се приеме директивата, ще получаваме безпроблемно пари за мерките срещу пътните джигити. 

Нова такса оскъпява колите до 1500 лв., пише 24 часа.

Екологичните плащат по-малко Нова екотакса върху моторните превозни средства ще въведе от есента правителството, съобщи зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Размерът ще зависи от типа на двигателя и горивото, спазването на стандартите “Евро” за екологичност на мотора, възрастта на автомобила и редица други фактори, обясни той. Според Георгиев минималният размер на новата екотакса ще е 100 лв.  

80 тона нефт се носи към черноморието ни?, пита Дума.

Институциите с противоречива информация Голямо нефтено петно се носи към Варна. Космически снимки, публикувани в руски интернет сайт, показват, че петното с площ от няколко десетки квадратни метра е на 80 километра от нос Емине, бе първата информация вчера. Тя бе потвърдена пред Дарик радио от шефа на "Гранична полиция" комисар Красимир Петров, който каза още, че първият сигнал, който е получил, е за разлив от нефт от танкер. Кораб на "Гранична полиция" е потегли към мястото на разлива вчера следобед, каза комисар Петров. По това време обаче в морето е имало 2-3 бала вълнение, което е забавило плавателния съд. Според руски експерти огромният разлив се носи към българското крайбрежие. Според неофициална информация количеството нефт, изпуснато от танкера, е около 80 тона. В "Морска администрация" няма данни за нефтен разлив в Черно море на 80 километра от българските брегове. Това бе коментарът на шефа на агенцията капитан Николай Апостолов. Той каза и че са се свързали с кораби, които се намират в района, но не са получили потвърждение от екипажите, че са видели нефтен разлив. Новината за разлива бе отречена и от "Басейнова дирекция" - Варна. Министерството на околната среда и водите очаква данните за нефтения разлив да бъдат официално потвърдени от "Морска администрация", заяви за Дарик радио заместник-министър Любка Качакова. След това екоминистерството ще изготви оценка за въздействието върху околната среда и ще оповести евентуалните вреди от разлива.

Стоичков си подари яхта, видял е Дневен Труд.

Христо Стоичков кръстосва с нова яхта Черно море. Кавалерът на “Златната топка” си подари италианска лодка, която нарече “Принцеса Марияна” - на името на съпругата си. “Евтина е, не е маниашка - каза Стоичков. - От бюджетния излишък е. Не от държавния, а от моя...” И докато се радваше на яхтата си, името на Камата развълнува Белград - Стоичков е вариант за треньор на “Цървена звезда”. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама