НОВИНИ


Чобанов не дава таванът на пенсиите да падне

26 6869 07.10.2013
Чобанов не дава таванът на пенсиите да падне

И през 2014 г. пенсиите ще са ограничени от таван в размер на 35% от максималния осигурителен доход. Това е позицията на финансовия министър Петър Чобанов, съобщи социалният Хасан Адемов.



Таванът ще важи и за старите пенсии, и за тези, отпуснати след 1 януари 2014 г., допълни той. По сега действащия текст на кодекса за социално осигуряване трябваше поне новите пенсии да не са ограничени от следващата година.

Максималният осигурителен доход ще е в размер на 2400 лв., което означава, че най-големите пенсии ще са по 840 лв.

С около 4,50 лв. на месец повече би трябвало да получават пък пенсионерите с минимална пенсия, след като доходите им бъдат актуализирани по златното швейцарско правило.

Детските надбавки да бъдат увеличени само с 5 лв. и от 35 да станат 40 лв. планира още правителството, обясни Адемов.

Ще се запази и подоходният критерий при отпускането на тази помощ, но вместо 350 лв. на човек от домакинството той ще е вече 400 лв.

Обещанията на БСП бяха тези добавки да са по 50 лв. на месец от 2014 г. и да няма подоходен критерий, а да се получават от всички родители.

Добавките за децата на 16-18 г. да не се изплащат в пари на родителите, а да бъдат давани под формата на ваучери за учебници, държи социалният министър Хасан Адемов.

Три са вариантите, които обсъжда правителството за увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера - чиновници, учители, военни, полицаи, лекари и др.
Първият вариант е да няма никакво увеличение, вторият - то да е с 10%, а третият - с 5%, обясни Адемов. Не е сигурно и дали, ако има увеличение на бюджетните заплати, то ще е от януари, или от юли.

Ръстът на бюджетните заплати да е средно 10%, като за образованието да е 14%, а за спешната помощ - 20%, поиска вчера КНСБ от правителството.

Синдикалистите настояват и да се въведе необлагаем минимум, равен на 340 лв., колкото трябва да е минималната заплата догодина. Необлагаемият минимум ще струва на бюджета 650 млн. лв. на година, но ще освободи на хората още между 30 и 34 лв. месечно.

Исканията на КНСБ включват и увеличение на осигурителната вноска за пенсии с 1%, но социалният министър се обяви против.

143 млн. лв. да бъдат отпуснати от държавния бюджет за мерки за насърчаване на заетостта, ще иска за 2014 година социалното министерство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама