НОВИНИ


Заплаха за масово напускане на хората от селата от община Кюстендил

10 5131 07.10.2013
Заплаха за масово напускане на хората от селата от община Кюстендил

Села заплашиха да се отделят с референдум като отделни общини, ако държавата не промени Закона за административно-териториалното устройство. В момента хиляди малки населени места са заключени в капан и не могат да кандидатстват по европрограмите.


 

Те не се водят селски район, а градска територия. Това обявиха кметове пред микрофона на „България без цензура“ в Кюстендил. Трябва да се промени дефиницията за селски район, категоричен е градоначалникът Петър Паунов. Той предупреди, че селата около Кюстендил са готови да се отделят с бунт, ако не ги включат в селските региони. „Ще принудим управляващите да направят ново териториално деление“, обяви Паунов.

 

Да си селски кмет в момента е наказание, оплака се управникът на с. Николичевци Спаска Методиева. Срам ме е от хората, защото ръцете са ми вързани, не ни се дава възможност да работим, не ни се отпускат пари, не можем и канализация да направим, обясни тя. Тези циркови артисти в парламента да променят законите и ние по селата да имаме права, призова кметицата. Масовото българско село има между 500 и 2000 жители, а по закон канализация се полага само на райони с над 2000 жители. Нали разбирате в каква абсурдна държава живеем? И какво сте вие – не сте село, вие сте територия, катун – държавата мисли така за вас, това е официалното й становище, коментира водещият Николай Бареков и обеща подкрепа за промяна на закона.

 

Българите в Босилеград останаха без българска ТВ, съобщи в предаването "България без цензура" Иван Николов, ръководител на Българския културно-информационен център в Босилеград. Нашите искания към сръбското правителство не срещат добро разбиране, но вече и българското не ни разбира, коментира Николов. Да не можеш да гледаш българска телевизия не го е имало от времето, когато това не беше безопасно, коментира той. Николов разказа, че след началото на март, когато започна успоредното излъчване на аналогов и цифров сигнал, част от хората са си купили декодери и са можели да гледат. Но след август приемането на сигнал е невъзможно. "Свързахме се с компетентните институции, но какво стана? Имаме отговор, от който става ясно, че България е поела ангажимент да не излъчва свои сигнали на чужда територия и така ние нямаме телевизия", обясни Николов. Водещият Николай Бареков каза, че поема ангажимент да разговоря с НУРТС и българите от Босилеград да гледат нашите канали. "Когато имаме хора, подложени на асимилация, не може да се постъпва така, законът трябва да следва живота и това е начинът", коментира той.

 

Ще организирам кръгла маса за защита на потребителите от монополите, обяви Бареков, след като и кюстендилци, както жителите на други региони, се оплакаха от високата цена на водата, която плащат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама