ПОЛИТИКА


Адемов: Вероятно предстои теглене на нов заем

274 10579 08.10.2013
Адемов: Вероятно предстои теглене на нов заем
Социалният министър Хасан Адемов

През тази година минималната работна заплата беше увеличена веднъж и смятам, че най-подходящо е тя да стане 340 лева от януари догодина.Трябва да дефинираме термина минимална работна заплата. Това е плащане на хората, които са с най-ниска квалификация. Този минимум трябва да задоволява покупателната способност на тези хора и да зависи от средната работна заплата, както и от инфлацията.



Това заяви в сутрешния блок на TV7 социалният министър Хасан Адемов. Всички пенсионери, които са получили право на пенсия преди 4 години, сега получават по-малки пенсии, защото предишните управляващи премахнаха швейцарското правило. Нашата цел е ние да го възстановим. Да, то е най-скъпото във финансово отношение за бюджета, но е най-справедливото при определянето на размера на пенсиите, заяви министърът.

Подкрепям идеята за криминилизиране на неплащането и укриването на осигурителни вноски. В БСП има противници на тази идея и те са от юридическото ядро. През последните години имаше отказ от социална политика и е нормално сега да има носталгия по увеличение на работните заплати.

Всяко едно държавно ведомство трябва да се съобразява със своя бюджет. Правителството се опитва да размрази икономиката и социалните плащания. Трябва да има оптимизиране на държавната администрация. Въпросът тук е, не колко са чиновниците, а как си вършат работата и какви услуги предоставят. Всяко едно правителство идва с идеята да намали администрацията, а се получава обратното, тя се увеличава, разкри социалният министър.

Не може да се противопоставят работещите пенсионери на останалите трудещи се. Работодателят има възможност да прецени, кой да наема и да съкращава от работа. Проблемът с младежката безработица е много голям. От ЕС отпускат 120 милиона евро, които вече са разпределени по определени програми за обучение, квалификация и интегрирани политики. Повтарям, че този проблем е много голям. Не може само нашето министерство да се справи с него.

Трябва цялостно обединение, за да го решим, категоричен беше Адемов. Нашето желание е да има коледни надбавки за всички пенсионери, но не мога да обещая такова нещо. Тези хора жадуват за тези надбавки, след 4 години стегнация. Целта ни е да намерим 35-40 милиона лева, за да дадем коледни надбавки на хората с най-ниски пенсии, които са някъде към 800 000 души. Дано да успеем да намерим повече пари и всички пенсионери да получат надбавки, пожела си министърът.

През последните 23 години никога не е имало лека зима, от гледна точка на социалните проблеми. Очаквам и тази зима да не е по-различно. Искам да се обърна към ГЕРБ и към Лиляна Павлова, за да им кажа, че политика се прави с любов, а не с агресия. Те трябва да бъдат по-малко агресивни.

Бюджетът за следващата година е много важен. Чрез него ще се опитаме да се размразим социалните помощи и да вдигнем на крака икономиката. Най-вероятно ще се наложи тегленото на нов заем, предвид нивото на фискалния резерв и предстоящите плащания. Това ще стане ясно на 1 ноември, когато проекта за Бюджет 2014 година влезе в Народното събрание, обясни Адемов.

В социалното министерство няма поголовна чистка, както твърдят колегите от ГЕРБ. Чист съм пред съвестта си, че не съм извършил политически уволнения, завърши министърът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама