НОВИНИ


Н. Алгафари: Първото интервю на границата е най-важно

9 6064 10.10.2013
Н. Алгафари: Първото интервю на границата е най-важно
Нидал Алгафари

Ако на границата кажеш, ние бягаме, защото ни е страх, не ти дават статут на бежанец, каза Алгафари. Даването на хуманитарен статут заковава тези хора в България, а даването на статут бежанец може да ги отправи и в други посоки



Бунтове срещу бежанците не организираме и няма да организираме, но ще правим протести срещу бездействието на държавната власт. във Враждебна и на други места, на местните хора никой нищо не казва, каза по НТВ Ангел Джамбазки от ВМРО. Според него обаче не може да приемаме всякакви бежанци освен от Сирия, защото нямаме ресурс за това.

За пръв път вчера колелото започна да се завърта и да се разбират мащабите на проблема, заяви Нидал Алгафари и каза, че проблемът бил огромен, в т.ч. нямало лекар, нямало организация за раздаване на храна и дрехи. Даването на хуманитарен статут заковава тези хора в България, а даването на статут бежанец може да ги отправи и в други посоки, напомни той. И даде пример, че когато било предоставено училище, за да може тези хора да учат български език, нямало желаещи за това.

Дребните кражби се извършват от бежанците от бакалии, защото тези хора няма какво да ядат, каза Джамбазки.  Той запита защо светът е пълен с граждани от Африка, Ирак и Афганистан. И обясни, че има затворен кръг по отношение на подаването на документи и поради отказите за издаване на документи тези хора седят и чакат с месеци. Тези хора нямат статут и ще останат тук, обясниха и двамата.

Ако на границата кажеш, ние бягаме, защото ни е страх, не ти дават статут на бежанец, каза Алгафари и добави, че първото интервю е много важно.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама