АРТ ДЖУНГЛА


Алис Мънро спечели Нобела за литература

1 7684 10.10.2013
Алис Мънро спечели Нобела за литература
Алис Мънро

Канадската писателка Алис Мънро получи Нобеловата награда за литература за 2013 г. Новеловият комитет обяви, че тя получава наградата заради майсторството й в съвременния кратък разказ. Мънро е едва 13-ата жена, удостоявана с престижната награда. Досега Нобеловата награда за литература не е присъждана на автор на разкази.



82-годишната Мънро е 110-я лауреат на Нобелова награда за литература, която получава отличието. Тя е и първият канадски автор, получил на най-престижната награда за литература, след Сол Белоу, който получава Нобел през 1976 г.

Алис Мънро не е превеждана на български.

След обявяването й от Нобеловия комитет съобщиха в Туитър, че още не могат да се свържат с писателката, за да й съобщят новината.

Алис Мънро пише от тийнейджър и публикува първия си разказ през 1950 г. Завършва английска филология в университета в Онтарио. Първият й сборник „Танцът на щастливите сенки" излиза през 1968 г.

През 2009 г. получава наградата „Мен Букър" за цялостно творчество

Критиците сравняват Алис Мънро с Антон Чехов заради тематиката на повечето й разкази, в които изследва човешката душа. Главните й герои често са млади момичета, които живеят в някой малък град. Самата Мънро израства в такова градче западно от Торонто.

„Историите й често се развиват в някой малък град, където борбата за социална интеграция на героите често води до обтегнати отношения и морални конфликти – проблеми, които произтичат от различията в поколенията и сблъсъкът им с амбициите на героите", се казва в съобщението на Нобеловия комитет.

Миналогодишният Нобелов лауреат за литература е китаецът Мо Ян. Решението беше последвано от полярни реакции и Мо получи не малко критики заради членството си в Китайската комунистическа партия.

Все още не е ясно колко ще получи Мънро. През 2012 г. паричната й стойност е 8,0 милиона шведски крони (около C $ 1,30 милиона).

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама