НОВИНИ


2% от здравната вноска отива в частни фондове

14 5874 10.10.2013
2% от здравната вноска отива в частни фондове
Д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването Булфото

2% от сегашната здравна вноска да се дадат на частните осигурителни фондове, предложи здравният министър д-р Таня Андреева. Това е вариантът, който сме обсъждали и който най-много сме харесали засега с премиера Пламен Орешарски, заяви тя в "Пирогов", където беше на посещение днес.



Най-късно през септември 2014 г. ще има промяна на здравноосигурителния модел. Таня Андреева посочи, че са водени разговори с премиера и с екип от експерти за въвеждане на втори стълб на здравно осигуряване, който ще работи с поне 2% от ресурса на Здравната каса. Министър Андреева допълни, че НЗОК най-вероятно ще бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността на фондовете, но основно договорите на лечебните заведения ще бъдат сключвани с осигурителните фондове.

Министър Андреева посочи, че са били обсъждани и други варианти, но този е най-вероятният. „Смятам, че това е начинът за по-добър контрол и по-добра защитеност на пациентите”, каза още тя и уточни, че концепцията все още е в работен вариант.

„За мен „Пирогов” е институция и подхождам към тази болница с голямо уважение”, заяви Таня Андреева на среща с директора на болницата. Според нея всеки здравен мистър трябва да посещава болницата почти всеки месец, за да види всички хубави и лоши страни на здравната система.

Предвижда се увеличение на заплатите на служителите работещи в психиатричните отделения. Това ще се случи в началото на 2014 г., като е предвидено първоначалното увеличение да е с 10%, а след това с още 10%, обясни Андреева.

Тя заяви, че в момента се работи върху създаването на регистър за болните от диабет и недоносените бебета в страната. На следващ етап ще се започне изграждането на регистър за сърдечно болните, както и за психично болните, но това ще се случи през 2015 г.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама