ЧЕРНО И БЯЛО


Ракът победи писателя Николай Петев

2 8146 15.10.2013
Ракът победи писателя Николай Петев
Николай Петев беше отслабнал до неузнаваемост в последните месеци Булфото

Почина председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев. Той издъхна на 62 години след двегодишно боледуване от рак на белите дробове. През 2012 година беше на лечение в американска клиника, но подобрението в състоянието му бе временно.



Николай Петев е роден във видинското село Дреновец, Монтанска област. Завършил е журналистика в институт в Лвов, СССР.

Автор е на книгите: "Тук във времето" (1984), "Поезия и позиция" (1986; преведена на руски език и издадена от издателство "Молодая гвардия" - 1987), "Фарът и неговият пазач" (1989), "Зад завесата на политическия театър" (1997), "Фарът, пазачът и вятърът" (2006), "Не ме ли помниш..." (2011). През последните години публикува есета.

Носител е на Националната Ботевска награда, на сръбския приз „Арка” на едноименното издателство в западната ни съседка (2007 г.), на руския - „Имперска култура” (2008 г.). Негови книги са преведени в Русия, Италия, Сърбия, Македония, Украйна, Азербайджан, Полша.

Работи като гл. редактор на сп. "Родна реч", директор на издателство "Народна младеж". Три мандата е председател на Съюза на българските писатели. Той бе и депутат от "Коалиция за България" в сегашния парламент, избран от гражданската квота в Ямбол.

В парламента той си беше поставил две задачи. Едната е законопроект за българския език, който включва налагане на 50% българска драматургия в театрите, 50% българска музика в радиата и 50% български филми в телевизиите. "Българският език ни е националната сигурност. Той е нашето достойнство", каза Петев в парламента.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама