БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Турска компания купи „Аско Деница“ в София

8 9945 16.10.2013
Турска компания купи „Аско Деница“ в София

Турската компания купи „Аско Деница“ и терените между търговския комплекс и бул. „Александър Малинов“. Големите инвестиции в недвижими имоти се събуждат. Турската компания „Гаранти-Коза“ купи търговския център „Аско Деница“ в столичния жк „Младост“, както и няколко големи терена в съседство.



Идеята е на мястото да се вдигне мегакомплекс, в който ще има 800-900 апартамента, мол с разчупена архитектура, хотелска част и голяма фитнес зала.

Строителството се очаква да стартира до няколко месеца, както и продажбите „на зелено“ на жилищата.

Общата площ на придобитите парцели е 31,25 дка, които струваха 22,83 млн. лв. на купувача. Сделките са няколко. Продавач на „Аско Деница“ и прилежащата земя (20,72 дка) е фирмата „Ди енд Джи асетс“. Неин едноличен собственик е бизнесменът Любомир Павлов. Сделката е на стойност 10,366 млн. лв. Павлов от години инвестира в имоти. В последно време бизнесът му е главно на Френската Ривиера, където строи луксозни къщи и ги продава на богаташи. Втората сделка е за съседен парцел с площ 6,44 дка, като продавач там е дружеството „Деница имоти“, също собственост на Любомир Павлов. За имота са платени 2,15 млн. лв.

При третата сделка продавач е компанията „Недвижими имоти София“, която отново се контролира от Павлов. Покупко-продажбата е за 10,27 млн. лв. Има и един миниатюрен терен (48 кв. м), за който турското дружество плати 48 900 лв.

„Гаранти-Коза“ е сред най-големите строителни компании в Турция

Парцелите са с отлично местоположение. „Аско Деница“ е в центъра на един от най-търсените жилищни комплекси - „Младост“. В района вече има една метроспирка по линията център - „Цариградско шосе“. Наблизо се строи и втора метроспирка, от която ще има подземен влак за Бизнес парка и Симеоновския лифт.

„Гаранти-Коза“ е сред най-големите строително-предприемачески компании в Турция. Създадена е през 1948 г. Преди години е била собственост на мощния „Коч холдинг“, на германската „Хохтиф“ и на английската „Балфър бити“. В момента е почти еднолично притежание на бизнесмена Мехмет Илкел, който е и председател на борда на директорите.

Инвестиционните проекти на „Гаранти-Коза“ са основно в Истанбул. Дружеството печели и много поръчки за строителство на обекти в чужбина - Саудитска Арабия, Бахрейн, Русия и други страни от Централна Азия. Напоследък в България се наблюдава ръст на преките турски инвестиции. През 2012 г. вложенията от южната съседка достигнаха 45,4 млн. евро спрямо отрицателен поток от 5,8 млн. евро през 2011 г.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама