ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 2 юни

0 3715 01.06.2008
Понеделнишката преса на 2 юни

Вестниците пишат за сметната палата, прикривала партиите; за петте евро рушвет за транзит на Калотина; за затвор на родители заради бягства на деца от час; за наградата за всеки, който съобщи за Ангел Бончев.


Станишев: Защо при царя не мрънкахте за пенсии?, цитира Стандарт.

Оправете ни пенсиите, за да ви сложим догодина пак на тези места. Това предупреди премиера Сергей Станишев бивш запасен офицер в Сандански. В събота вечерта лидерът на БСП се срещна със симпатизанти и граждани в залата в "Интерхотел Сандански". Той пристигна в курорта, за да удари рамо на кандидатите на социалистите за общински съветници на частичните избори на 7 юни. По време на сбирката обаче не липсваха и критики към управляващите. Това видимо изнерви премиера. "Има един порочен феномен в БСП. Ставаме критични и големи мрънкала, когато БСП управлява. По времето на НДСВ пенсиите само се индексираха, но бяхте по-меки. Все пак партията има една трета в НС, няма 51%", заяви лидерът на социалистите. Според него мъките, конфронтациите, грешните решения, времето, когато енергията е отивала в свирката, а не в градежа, е зад гърба ни. Премиерът бе категоричен, че най-безумният преход е направен в България - никой в Източна Европа, освен нас, не е съсипал селското си стопанство и не е унищожил толкова предприятия. Накрая Станишев се ядоса, че много лесно се слага клеймо върху някого, само на базата на прочетеното във вестниците. Младеж го попита защо Христо Кулишев става шеф на митниците, след като в пресата пишат лоши неща за него. "Някой нещо прочел във вестниците и си прави мнение. За мен какви неща съм чел... Трябва да се гръмвам по веднъж всеки ден", занарежда Станишев. Той обясни, че очаква от митниците събирането на акцизите от горива, цигари и алкохол. "Не слагайте клеймо, съдете по делата за хората, иначе връх взема клюката. Другите нации също имат проблеми, но ходят наперено. Самоуважение ни трябва", заключи премиерът.

Сметната палата прикрива партиите, научаваме от Монитор.

"Сметната палата е единственият орган, който има право да контролира реалните приходи и реалните разходи на политическите партии. Тя обаче се занимава само с фризираните отчети, които те представят, а в тях не са отразени истинските финансови потоци по време на избори", смята икономическият съветник на президента Венцислав Димитров. Според него дори с просто око се вижда, че изхарчените по време на предизборни кампании суми, които партиите декларират, не съответстват на реалните средства, дадени за изявите им. "Достатъчно е да се направи мониторинг на платените им изяви в медиите, на клиповете им по радиостанциите и телевизиите и на билбордовете им, и да се види, че разходите им са значително по-големи от заявените", мотивира се Димитров. Той изобщо не разчита някога да бъдат установени сумите, с които политиците купуват гласове, но е категоричен, че има достатъчно начини да бъдат засечени парите, похарчени от партиите за реклама чрез пряк контрол върху различните й форми. "Законодателят не ни е позволил да правим такъв тип контрол. Ние не сме овластени да извършваме такъв тип мониторинг. Сметната палата има достатъчно работа, за да върши нещо, което не е посочено в закона", отхвърли обвиненията на президентския съветник шефът на Сметната палата Валери Димитров. Икономистът обаче контрира, че законът упълномощава контролния орган да държи под око харчовете на партиите и в никакъв случай не ограничава начините, по които ще върши това. 

НДСВ няма да бламират Миков за промените в МВР, известява Дневник.

Депутатите от НДСВ ще сложат подписите си под предложенията на вътрешния министър Михаил Миков за промени в Закона за МВР, но до последно ще настояват службите за следене и подслушване - ДОИ и ДОТИ, да бъдат извадени извън вътрешното министерство. Това научи "Дневник" от депутати от управляващото мнозинство.Още понеделник експерти към парламентарната комисия по вътрешна сигурност ще коригират окончателно текстовете на законопроекта и той вероятно ще бъде депозиран в парламента в сряда с подписите на депутати от мнозинството. Миков раздаде в петък работния вариант на промените на членовете на вътрешната комисия от БСП, НДСВ и ДПС. Заради силния отпор на царистите по темата къде да са службите за подслушване министърът наскоро предупреди, че може да вкара законопроекта през правителството или само с подписите на левицата и ДПС. Няма да бламираме министъра, ще подкрепим на първо четене предложенията му, но с известни корекции, декларира вчера царист от комисията.

Пет евро рушвет за транзит на Калотина, разкрива Стандарт.

Петарка или стек цигари за такса "преминаване". Това е била твърдата тарифа за тираджии и граждани през КГПП Калотина по време на митничарската смяна на задържания Цонко Савов до фаталния петък. Това сочат събраните до снощи доказателства от служители на ДАНС и прокуратурата. Савов е бил повече от прям в рекета си: "Или даваш, или чакаш". За порочната практика имало сигнали отдавна. Операцията обаче е била старателно подготвяна и пазена в тайна от митническата администрация и полицията, за да не изтече информация. На 29 май в 7,20 ч сутринта агенти на родното ФБР сгащиха началника на смяната Савов и трима от шефовете на входящи и изходящи трасета да делят събраните през нощта рушвети. В мига, когато агентите нахлуха в стаята, тесте от 1300 евро, главно петарки, изхвърча през прозореца за кеф на присъстващите. При последвалите обиски агентите откриха скътани още 1700 евро. Късно вечерта в колата на единия от четворката била намерена и чанта с още 700 долара и банкноти от други валути, научи "Стандарт". В същата чанта имало и документи, които вече са дадени за експертиза. В няколко от лимузините, с които митничари дошли на работа, агентите откриха десетки стекове с безакцизни цигари.  

Само вътрешният пазар крепи зависимите от внос фирми, пише Дневник.

Българските производители са силно зависими от вноса на суровини и материали от чужбина, а в същото време разчитат за продажбите си на вътрешния пазар, на който като основен бизнес партньор се възприема държавата. Това показва изследване на Световната банка за България за 2007 г. Данните са получени чрез анкета сред 663 компании по въпросник, който се използва от банката в цял свят. Едва 12.2% от българските фирми изнасят, докато над 70.1% внасят суровини и материали. Повечето разчитат на вътрешния пазар, където сочат като основни пречки сивата икономика, политическата нестабилност, неадекватно обучената работна сила и корупцията. Изследването е установило, че стандартни фактори на бизнес средата като достъп до финанси, данъчни ставки, трудов пазар или регулации стоят по-назад според действащите у нас фирми като източници на проблеми. По водещите четири проблемни показателя България надхвърля средните данни за региона с условието, че за повечето държави информационната база стъпва на статистика от периода 2003-2005 г.

Останахме без зъби, жалва се Новинар.

Повече от 90 на сто от българите са с кариеси и болни венци. Децата до 6-годишна възраст имат средно по пет развалени млечни зъба, а всеки четвърти тийнейджър, навършил 18 години, има поне един изваден зъб. На фона на тази статистика за състоянието на българите всяка година над 140 зъболекари напускат страната ни. Данните съобщи вчера в Русе председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков. Лошите показатели на деца и възрастни се дължат на занемарената профилактика, смятат стоматолозите. С бюджета от 70 млн. лв. за стоматологична помощ се осигурява много малка част от прегледите и лечението на хората. Останалото се доплаща от пациентите, като за по-голямата част от нуждаещите се цените са непосилни. Затова от БЗС в момента водят преговори със социалното министерство за осигуряване на допълнителни средства, с които да бъдат направени протези на възрастните хора, останали без зъби. В същото време нашите стоматолози са най-ниско платените в Европа. По тази причина те напускат страната и заминават да работят в САЩ, Канада, Англия.

Съдът отмени високите данъци за коли в София, съобщава 24 часа.

Борисов ще обжалва, ще ги събират като през 2007 г. Софиянци могат да си отдъхнат - няма да плащат по-високите данъци за колите си, които общината гласува през февруари. Административният съд отмени вчера 4 текста от наредбата за местните данъци и такси от 28 февруари, с които се предвиждаше около 25% увеличаване на налозите. Така до произнасянето на Върховния административен съд софиянци ще плащат данъците си както миналата година. 

Матурите тръгнаха с гаф на МОН, оповестява Дума.

Глупава правописна грешка в теста по български език и литература изложи вчера експертите на МОН в очите на 12-токласниците, които за пръв път се явиха на задължителна държавна матура - по български език и литуратура. В един от въпросите думата "загадка" бе написана грешно с "т". В МОН отначало се оправдаваха с речник на Университетското издателство на СУ от 2002 г., според който думата имала дублетна форма - загадка/загатка. Няма такава дублетна форма, а въпросният речник на СУ е правоговорен, не правописен, показа справка в Института за български език при БАН - институцията, оторизирана законово от държавата да определя нормите на книжовния български език. Представител на института в групата за подготовка на изпитните материали не е бил включен. Отначало в теста е било записано "загатване", след това думата е сменена, но "т" е останало погрешно, уточниха по-късно от Центъра на МОН за оценка на качеството в образованието. Зрелостниците оцениха теста по български като фасулски, затруднил ги е само коментативният текст по "Шибил" на Йовков. 

Родители в затвора за бягства от час, предупреждава Новинар.

Затвор за родители, които не пращат децата си редовно на училище, подготвят социалното и правосъдното министерство. Драконовската мярка ще бъде налагана, след като се изчерпят всички други възможности за санкциониране на безотговорните родители. Най-напред, ако детето не ходи редовно в клас, ще бъдат спрени социалните помощи на семейството. Ако тази санкция не даде ефект, родителите ще трябва да полагат обществено полезен труд, а ако и това не помогне – ще отиват в затвора. С промените на законодателството, които трябва да бъдат факт до края на годината, ще се заемат работни групи от двете ведомства. Мерките целят да се намали високият брой на отпадащите от училище деца. В момента санкции се налагат на семейства, чиито деца имат повече от пет неизвинени отсъствия на месец. При такива случаи ведомството на Масларова спира изплащането на детските добавки за месеца на отсъствията. Тази санкция обаче може да се налага само на семейства, които получават помощи. 

Емири искат наши болници, оповестява Дневен Труд.

Емири от Персийския залив искат да купят наши болници. Интересът им е много сериозен, съобщи вчера в интервю за “Труд” министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Той добави, че и задокеански инвеститори също напирали да станат собственици на български здравни заведения. Но за да се осъществят желанията на кандидат-купувачите, трябва да се приемат промени в Закона за приватизацията. С тях ще падне наложеният мораториум върху продажбата на болници. Според д-р Желев промените ще бъдат гласувани още до края на лятната сесия на парламента и приватизацията ще тръгне. 

Елитът на нацията свиква Велик събор на българите, съобщава Монитор.

Свикването на Велик събор на българите от цял свят през ноември е първото начинание на възстановената Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ). 94-ма наши учени, творци и журналисти положиха началото на новото съществуване на закритата през 1947-1948 г. БАНИ. Възстановителната сбирка се състоя на 1 юни в зала 7 на НДК и започна с химните на България и на Европейския съюз и с водосвет. Общото събрание на академията, председателствано от дългогодишния ректор на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" проф. Иван Харалампиев, избра 37 академици, 35 дописни членове, 21 член-наблюдатели и 1 член-благодетел в лицето на кмета на Варна Кирил Йорданов. Морската столица ще бъде и домакин на първия Велик събор на българите по света, свикан от БАНИ, който е насрочен за ноември. Тогава ще бъде създадена и Асоциацията на българите по света, както и Световен парламент на българите, живеещи в чужбина, в който ще влязат 200 души. Това съобщиха за "Монитор" възстановителите на БАНИ. За председател на управителния съвет на БАНИ бе избран проф. д-р Григор Велев, а негови заместници станаха икономистът проф. д-р Димитър Иванов и художникът Никола Манев. Освен тях сред новоизбраните академици са режисьорите Александър Морфов и Хачо Бояджиев, актьорите Васил Михайлов, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, писателят Георги Данаилов, поетите Евтим Евтимов и Румен Леонидов, певицата Йорданка Христова, цигуларят проф. Минчо Минчев, диригентът Вили Казасян, композиторите Красимир Кюркчийски, Митко Щерев и Найден Андреев, историкът проф. д-р Христо Матанов, медиците проф. д-р Александър Чирков, проф. д-р Богомила Манева, проф. д-р Божил Василев, проф. д-р Божко Божков и др. 

Свили са ви лаптопа - да не е този?, пита 24 часа.

МВР издирва чрез “24 часа” собствениците на вещи за над 20 000 лева. Столични криминалисти откриха натъпкан багажник с крадени лаптопи и друга компютърна техника при ареста на прекупвач. На повече от 20 камери, преносими компютри, скенери и други цифрови устройства все още не са намерени собствениците. Столичната полиция обявява чрез в. “24 часа” специални телефони, на които ограбени граждани могат да проверят дали техни вещи не са сред намерените. Спипаният 28-годишен прекупвач бил компютърен специалист, който в извънработно време се занимавал със заличаване на данни, оставени в лаптопите от собствениците им. После столичният апаш препродавал вещите. На откритите в багажника лаптопи и др. обаче той не успял да изтрие серийните номера. Ако не бъдат намерени законните им притежатели, те ще трябва да бъдат върнати на прекупвача, предупреди столичната полиция.  

Награда за всеки, който съобщи за Ангел Бончев, четем в Дневен Труд.

Голяма парична награда за обективна информация, достоверни сведения и всякакви данни, свързани с изчезването на изпълнителния директор на ПФК “Литекс” Ангел Бончев, бе обявена вчера. Сумата, която умишлено не се посочва, е обещана от фондация “Надежда за хората, обект на посегателства”. От новосъздадената организация гарантират запазването на пълна анонимност на всеки, който се обади по случая. Ангел Бончев е в неизвестност от 22 май т. г. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама